Installera NordVPN OpenVPN-appen på macOS

Den här artikeln är tillgänglig på engelska, spanska, franska, koreanska, italienska, nederländskabrasiliansk portugisiskapolska och tyska.

Det första steget mot online-säkerhet är att installera NordVPN korrekt. Följ dessa enkla steg för att installera appen och ansluta till en VPN-server.

Innehållsförteckning

1. Nedladdning och installation
  2. Ställa in och använda appen
  3. Välja mellan olika servrar
  4. Inställningar

Nedladdning och installation

1. Du kan ladda ned OpenVPN-versionen av NordVPN för macOS på vår webbplats:
    https://nordvpn.com/sv/download/

Alternativt kan du även använda den här direktlänken:
    https://downloads.nordcdn.com/apps/macos/generic/NordVPN-OpenVPN/latest/NordVPN.pkg

Nedladdningssida för macOS OpenVPN-versionen av NordVPN för macOS

2. Gå till mappen Hämtade filer och dubbelklicka på NordVPN.pkg.

Mappen där NordVPN-paketet finns när nedladdningen är klar.

3. Ett nytt installationsfönster öppnas. Det kommer att vägleda dig genom processen.

Installationsavbildningen

Ställa in och använda appen

1. Öppna din Launchpad och dubbelklicka på NordVPN-ikonen

Launchpad är den plats där du hittar NordVPN när du har installerat det.

2. Du blir tillfrågad om tillstånd att installera Helper, vilket krävs för att kunna skapa säkra VPN-tunnlar. Ange din Macs lösenord och klicka på OK.

Fönstret Helper

3. När du får ett meddelande om sekretess klickar du på Agree & Continue (Godkänn och fortsätt).

3

4. Om du har ett NordVPN-konto klickar du på Log In (Logga in) längst upp till höger på skärmen och anger sedan din e-postadress och ditt lösenord. Om du inte har ett konto klickar du istället på Sign Up (Registrera dig) längst upp till höger på skärmen.

Inloggningssidan

Välja mellan olika servrar

1. Knappen Quick Connect (Snabbanslutning) i skärmens övre högra hörn kommer automatiskt att ansluta dig till en rekommenderad server baserat på vår smarta algoritm.

Knappen för snabbanslutning finns i det övre högra hörnet.

2. På appens huvudskärm ser du vår lista över länder och karta. Du kan söka efter servrar med den vänstra sidomenyn. Du kan också ansluta till ett specifikt land genom att klicka på dess kartknappnål. När du är ansluten blir landsknappnålen grön. Statussymbolen PROTECTED (SKYDDAD) längst upp på skärmen visar att du är ansluten till en VPN-server.

Funktionerna på huvudskärmen

3. Om du vill ansluta till en specifik server klickar du i fältet Search... (Sök...) i appens övre vänstra hörn. Ange ett land, en kategori eller ett specifikt servernummer (t.ex. US 3612) för att hitta det du söker.

Sökfältet

4. Den vänstra sidomenyn visar alla våra servrar organiserade efter land och specialitet.

Sektionen för specialiserade servrar

Du kan till exempel gå till specialservrar, hålla muspekaren över kategorin Obfuscated (Mörklagda) servrar och klicka på trepunktsmenyn för att välja en specifik mörklagd server. Andra specialservrar fungerar på samma sätt.

Du kan trycka på de tre prickarna bredvid specialservrarna för att visa fler alternativ.

Välja de förvrängda servrarna

5. Anslut till en specifik server genom att klicka på den.
  6. Om du håller muspekaren över ett land i sidomenyn kan du klicka på trepunktsmenyn för att välja en specifik region eller server att ansluta till.

Val av server i USA

Val av server i USA

Hantera favoriter

1. Du kan lägga till en server till dina favoriter genom att klicka på hjärtsymbolen intill. Håll först muspekaren över ett land i sidomenyn och klicka sedan på trepunktsmenyn. Klicka på Servers (Servrar) och välj dina favoriter från listan.

Favorit-servrar

2. Dina favoritservrar kommer att visas i en egen kategori som heter My Favourites (Mina favoriter). Du kan ansluta till dem på samma sätt som för alla andra servrar.

Favoritservrar visas i en särskild kategori

Inställningar

1. Klicka på Inställningar i appens övre vänstra hörn för att hantera extra funktioner, t.ex. Anslut vid start, Anpassad DNS, Threat Protection eller Kill Switch.

Skärmen för allmänna inställningar

• Auto launch (Autostart) – startar NordVPN när du startar din dator.
    • Threat Protection– skyddar dig från påträngande annonser, skadliga webbplatser, nätfiskelänkar och andra hot.
    • VPN Protocol (VPN-protokoll) – gör att NordVPN använder UDP- istället för TCP-protokoll. UDP används främst för strömning och nedladdning. TCP är mer pålitlig, men också lite långsammare, och används vanligtvis för webbsurfning.

2. Auto connect (Autoanslutning) – ansluter dig automatiskt till en server när appen startas.

Avsnittet för automatisk anslutning

• Connect to (Anslut till) – anger vilket land appen ska ansluta till automatiskt.

3. Kill switch – stänger av specifika program om du tappar anslutningen. Om du till exempel lägger till Skype i listan stänger NordVPN programmet när du avbryter förbindelsen. Eftersom det tar några sekunder att nå en säker VPN-server kommer detta att förhindra att dina data läcker ut när du ansluts automatiskt till internet igen.

Avsnittet för kill switch

4. DNS (Anpassad DNS) – anger en specifik DNS-server för NordVPN-appen.

Avsnittet DNS-servrar

5. Appearance (Utseende) – anger platsen för NordVPN-appikonen.

Avsnittet Utseende