Vad är OpenVPN?

OpenVPN är ett VPN-protokoll med öppen källkod som använder sig av tekniker för virtuella privata nätverk (VPN) för att upprätta säkra plats-till-plats- eller punkt-till-punkt-anslutningar.

Vad är OpenVPN-protokollet?

OpenVPN använder TLS/SSL-protokollet för nyckelutbyte och kan resa genom brandväggar och (nätadressöversättare (NAT)). Det skrevs av James Yonan och publicerades under GNU General Public License (GPL).

OpenVPN tillåter peer-to-peer-autentisering med ett användarnamn och lösenord, certifikat eller en redan delad hemlig nyckel. När det används i en serverkonfiguration med flera klienter tillåter det servern att starta ett autentiseringscertifikat för varje användare, med hjälp av certifikatutfärdare och signaturer. Det använder OpenSSL-krypteringsbiblioteket samt TLSv1/SSLv3-protokoll och har ett antal kontroll- och säkerhetsfunktioner.

Vilka OpenVPN-portar använder NordVPN?

Med NordVPN kan du ansluta via OpenVPN både över TCP och UDP.

Använd port 443 för OpenVPN TCP-anslutningar.
Använd port 1194 för OpenVPN UDP-anslutningar.

Du kan läsa mer om TCP jämfört med UDP här.

Så här konfigurerar du OpenVPN manuellt med NordVPN

Du kan konfigurera en OpenVPN-anslutning manuellt på olika enheter. Här är handledningarna för olika operativsystem:

För Windows: OpenVPN GUI
För macOS: Tunnelblick
För Linux: Terminal eller Network Manager
För Android: OpenVPN Connect-appen
För iOS: OpenVPN Connect-appen
För Raspberry Pi: Terminal