Vad är MFA och hur aktiverar jag det?

Multi-Factor Authentication, MFA är en säkerhetsfunktion som hjälper till att skydda åtkomsten till ditt konto. När MFA är aktiverat kräver det att du klarar av ett extra steg under inloggningsprocessen. Du kan till exempel behöva ange en säkerhetskod från en separat autentiseringsapp eller bekräfta ditt inloggningsförsök från en annan enhet. Även en fysisk säkerhetsnyckel kan användas för att autentisera inloggningsförsöket.

Hur kan jag använda MFA med Nord Account?

Det finns två MFA-alternativ för Nord Account.

• Du kan använda autentiseringsprogram för att generera en kod, till exempel Google AuthenticatorMicrosoft AuthenticatorAuthy eller någon annan. Vilken som helst av dessa appar kommer att skapa en kod som du måste ange varenda gång du ska logga in på ditt Nord Account. Koden ändras var 30:e sekund.

• Ett andra alternativ är att använda en säkerhetsnyckel. Det kan vara en Bluetooth-, NFC- eller USB-säkerhetsnyckel som innehåller en unik PIN-kod och säkerställer enkel åtkomst endast för dig. Nord Account stöder USB-säkerhetsnycklar certifierade av FIDO2. Det inkluderar Security Key-serien, Yubikey 5-serien, iePass FIDO K44, MultiPass FIDO K25, ePass FIDO NFC K9 och K35, BioPass FIDO K26 och K27 med flera.

Hur aktiverar jag MFA för mitt Nord Account?

1. Logga in på ditt Nord Account.

2. Om du använder en stationär enhet klickar du på ditt kontonamn i det övre högra hörnet och väljer Kontoinställningar (Account Settings). Öppna fliken för multifaktorautentisering (MFA) och klicka på panelen för multifaktorautentisering (MFA).

På en mobil enhet trycker du på frilinjetecknet, scrollar ner till botten av menyn där du hittar Kontoinställningar (Account Settings) och trycker på Multifaktorautentisering (Multi-factor authentication (MFA).

3. Ange ditt lösenord och klicka på Verifiera (Verify). Du kommer att få alternativet att konfigurera en autentiseringsapp eller en säkerhetsnyckel.

4. Om du väljer att använda MFA-appen kommer en QR-kod och MFA-nyckel att visas; skanna en kod eller ange nyckeln till din autentiseringsapp och klicka på Fortsätt (Continue).

5. När du har avslutat stegen ovan kommer du att bli ombedd att ange en säkerhetskod från din autentiseringsmetod för att slutföra konfigurationen.

6. Du kommer att meddelas om att MFA har aktiverats. Klicka på Spara säkerhetskoder (Save backup codes) där. Se till att spara dem någonstans eller skriv ut dem ifall du skulle förlora åtkomsten till MFA-appen; när du är klar klickar du på Fortsätt (Continue).

completed (1).png

Som ett annat alternativ kan du använda en säkerhetsnyckel för att lägga till MFA-funktionen.

1. Välj att konfigurera en säkerhetsnyckel i dina Nord Account-inställningar.

auth_or_secur (1).png

2. Följ stegen som visas. Konfigurationsstegen kan variera beroende på säkerhetsnyckel.

3. I slutändan kommer du att få förslaget att logga ut från alla enheter. Vi rekommenderar starkt att du gör det så att alla dina enheter som används med Nord Account omedelbart skyddas med MFA.