Wprowadzenie
W tym artykule wyjaśniamy, jak skonfigurować ochronę w czasie rzeczywistym (poprzednia nazwa: ochrona przed oszustwami, phishingiem i złośliwym oprogramowaniem) w systemie macOS Sonoma, Sequoia i Tahoe.
Zanim rozpoczniesz
- Jeśli nie widzisz ikony tarczy w aplikacji, prawdopodobnie masz wersję z App Store. Musisz przejść z aplikacji NordVPN z App Store na macOS na wersję zainstalowaną z innego źródła.
- Aby zakończyć konfigurację, potrzebujesz hasła do swojego komputera.
- Jeśli korzystasz z nowszej wersji systemu macOS, zapoznaj się raczej z artykułem na temat tego, jak włączyć ochronę w czasie rzeczywistym w systemie macOS.
- W zaktualizowanej aplikacji na głównej zakładce „Ochrona” nie ma już przełączników poszczególnych funkcji. Wszystkie przełączniki funkcji podrzędnych są teraz pogrupowane w trzech blokach funkcji nadrzędnych – Antymalware, Zaawansowana ochrona przeglądania oraz Blokada reklam i trackerów – na ekranie Ustawienia zaawansowane, do którego można przejść z karty Preferencje ochrony na stronie głównej.
Oto co zrobić, aby włączyć ochronę w czasie rzeczywistym w systemach macOS Sonoma, Sequoia i Tahoe
- Otwórz aplikację NordVPN i kliknij ikonę tarczy na pasku po lewej stronie.
- W sekcji głównej kliknij Włącz ochronę. Spowoduje to uruchomienie kreatora konfiguracji.
- Kliknij Skonfiguruj ochronę w czasie rzeczywistym.
- Kliknij Ustawienia systemu > Prywatność i zabezpieczenia i zezwól na uruchomienie aplikacji NordVPN. Gdy to zrobisz, wróć do aplikacji NordVPN i kliknij Kontynuuj.
- W oknie Ustawienia systemu przejdź do Prywatność i zabezpieczenia i kliknij Zezwól obok komunikatu o zablokowaniu oprogramowania systemowego NordVPN.
- Wpisz hasło do komputera lub użyj Touch ID i kliknij Zaktualizuj ustawienia.
- Wróć do aplikacji NordVPN i kliknij Kontynuuj.
- Kliknij opcję Dodaj konfiguracje proxy, a następnie w wyskakującym okienku kliknij Zezwól.
- Jeśli pojawi się monit, uruchom ponownie przeglądarki internetowe, aby włączyć pełną ochronę.
- Kliknij Kontynuuj w aplikacji NordVPN.
- Przejdź do Ustawienia systemowe > Prywatność & Bezpieczeństwo > Pełny dostęp do dysku i kliknij przełącznik obok Ochrona w czasie rzeczywistym NordVPN.
Po zakończeniu konfiguracji ikona statusu w lewej części aplikacji zmieni się na AKTYWNA. Jeśli znacznik statusu pokazuje komunikat „Nieaktywna. Czekaj na VPN”, połącz się z serwerem VPN, aby włączyć ochronę. Jeśli widzisz komunikat Wyłączone, kliknij Włącz ochronę.
Jeśli na stronie głównej lub w widoku historii ochrony pojawi się baner z ostrzeżeniem o uprawnieniach, kliknij Zróbmy to, aby ponownie otworzyć kreatora konfiguracji i przyznać brakujące uprawnienia rozszerzeniu systemowemu.
Aby włączyć skaner zagrożeń oparty na chmurze
W zaktualizowanej aplikacji skaner zagrożeń oparty na chmurze znajduje się w podsekcji Skaner złośliwego oprogramowania, w sekcji Antymalware w Ustawieniach zaawansowanych.
- Kliknij ikonę tarczy na pasku po lewej stronie w aplikacji NordVPN.
- Kliknij kartę Preferencje ochrony, aby otworzyć Ustawienia zaawansowane.
- W sekcji Antymalware kliknij wiersz Skaner złośliwego oprogramowania, aby otworzyć jego podstronę.
- Upewnij się, że skaner złośliwego oprogramowania jest włączony, a następnie kliknij przełącznik obok opcji Skaner zagrożeń oparty na chmurze, aby go włączyć.
Domyślnie zarówno skaner zagrożeń oparty na chmurze (do ochrony prywatności), jak i funkcja automatycznego usuwania złośliwych plików (do zapobiegania przypadkowej, trwałej utracie plików) są wyłączone. Oba przełączniki są wyłączone, gdy skaner złośliwego oprogramowania jest wyłączony.
Co warto wiedzieć o nowym interfejsie?
- Wstrzymaj i wznów: kliknij opcję Wstrzymaj ochronę w sekcji głównej, aby tymczasowo wyłączyć wszystkie zaawansowane funkcje na 5 minut, 15 minut, 30 minut, 1 godzinę lub 24 godziny. Na wszystkich ekranach tej zakładki wyświetla się komunikat z odliczaniem. Kliknij Wznowienie ochrony w dowolnym momencie lub poczekaj, aż upłynie czas. Stan wstrzymania nie jest zachowywany po ponownym uruchomieniu aplikacji.
- Baner z wezwaniem do działania: jeśli w kwarantannie znajdują się pliki lub wykryto podatne na ataki aplikacje, pod sekcją główną pojawia się baner Wykryto problemy z bezpieczeństwem z przyciskiem Sprawdź i rozwiąż, który przenosi Cię do sekcji Historia ochrony > Wszystkie zagrożenia.
- Banery „Wyłączone” funkcji nadrzędnych: w historii ochrony, jeśli wszystkie podfunkcje funkcji nadrzędnej są wyłączone, w odpowiedniej zakładce (Złośliwe pliki, Złośliwe strony internetowe lub Reklamy i moduły śledzące) pojawia się baner z przyciskiem Włącz.
- Automatyczne czyszczenie kwarantanny: pliki w kwarantannie są automatycznie usuwane po 30 dniach. Najedź kursorem na ikonę informacji obok nagłówka Pliki w kwarantannie, aby uzyskać szczegółowe informacje.
- Limit historii: historia ochrony przechowuje do 100 wpisów w każdej kategorii (złośliwe pliki, złośliwe strony internetowe, reklamy i moduły śledzące), z wyłączeniem plików umieszczonych w kwarantannie. Gdy limit zostanie osiągnięty, najstarszy wpis jest usuwany (FIFO), a najnowszy dodawany na początku listy.
-
Statusy zagrożeń, które możesz zobaczyć:
ZABLOKOWANE,ODBLOKOWANE,WYKRYTE,ALERTY WYŁĄCZONE,DOZWOLONE,USUNIĘTE,W KWARANTANNIE,NIE MOŻNA USUNĄĆ, a także poziomy podatności:NISKI POZIOM PODATNOŚCI,ŚREDNI POZIOM PODATNOŚCIiKRYTYCZNY POZIOM PODATNOŚCI.
Dodatkowe wskazówki
- Jeśli pojawi się monit, pamiętaj, żeby zrestartować przeglądarki, żeby włączyć blokowanie reklam i modułów śledzących.
- Jeśli instalacja się nie powiedzie, pojawi się komunikat Nie udało się uruchomić wraz z przyciskami Uzyskaj pomoc i Spróbuj ponownie. Jeśli Twój komputer Mac jest zarządzany przez organizację, a rozszerzenie systemowe jest zablokowane, zamiast tego pojawi się powiadomienie dotyczące urządzenia zarządzanego – skontaktuj się z administratorem IT, aby zezwolił na rozszerzenie systemowe NordVPN.
- Jeśli masz jakiekolwiek problemy z ochroną w czasie rzeczywistym od NordVPN w systemie macOS, zajrzyj do naszego poradnika dotyczącego rozwiązywania tych problemów.