Wprowadzenie
W tym artykule wyjaśniamy, jak skonfigurować i włączyć ochronę w czasie rzeczywistym (poprzednia nazwa: ochrona przed oszustwami, phishingiem i złośliwym oprogramowaniem) w systemie macOS. Ta funkcja automatycznie blokuje reklamy, moduły śledzące, złośliwe strony internetowe i złośliwe pliki. Jest dostępna tylko w wybranych pakietach NordVPN. Dowiedz się więcej o ochronie w czasie rzeczywistym (poprzednia nazwa: ochrona przed oszustwami, phishingiem i złośliwym oprogramowaniem).
Zanim rozpoczniesz
- Nowoczesny antywirus jest dostępny tylko w wybranych pakietach NordVPN.
- Te instrukcje dotyczą najnowszych wersji systemu macOS. Jeśli korzystasz ze starszej wersji systemu macOS, zapoznaj się z przewodnikiem po tym, jak włączyć ochronę w czasie rzeczywistym w starszych wersjach systemu macOS.
- Do zakończenia konfiguracji potrzebne będzie hasło do komputera i uprawnienia administratora.
- Kreator konfiguracji sprawdza uprawnienia systemu macOS wymagane do działania funkcji. Jeśli później zabraknie jakiegokolwiek uprawnienia, na głównej stronie ochrony w czasie rzeczywistym oraz na wszystkich kartach Historii ochrony pojawi się alert dotyczący uprawnień z przyciskiem Zróbmy to, który ponownie otworzy tego kreatora.
Oto co zrobić
- Otwórz aplikację NordVPN i kliknij ikonę tarczy po lewej stronie aplikacji NordVPN, aby otworzyć zakładkę Ochrona.
- W sekcji głównej kliknij Włącz ochronę lub Skonfiguruj przy pierwszym uruchomieniu.
- Kliknij Zezwól na rozszerzenie i postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie.
- Kliknij Zezwól na konfiguracje i postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie.
- Kliknij Zezwól na dostęp do dysku i postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie.
- Kliknij Dalej, po czym może pojawić się prośba o wprowadzenie hasła do komputera.
- Po zakończeniu konfiguracji znacznik statusu w sekcji głównej zmieni się na AKTYWNY. Jeśli opcja jest WYŁĄCZONA lub pojawia się komunikat Nieaktywna. Oczekiwanie na VPN, połącz się z serwerem VPN i sprawdź, czy co najmniej jedna funkcja podrzędna jest włączona w Ustawieniach zaawansowanych.
Zarządzanie funkcjami podrzędnymi (Ustawienia zaawansowane)
W przeprojektowanej aplikacji przełączniki poszczególnych funkcji podrzędnych znajdują się na dedykowanym ekranie Ustawienia zaawansowane, a nie na głównej karcie. Aby go otworzyć:
- W aplikacji NordVPN kliknij ikonę tarczy.
- Kliknij kartę Preferencje ochrony (Ustawienia zaawansowane) w prawym dolnym rogu widoku głównego.
- Włącz wybraną funkcję podrzędną w odpowiednim bloku głównej funkcji:
- Ochrona przed złośliwym oprogramowaniem – Skaner złośliwego oprogramowania (widok wewnętrzny), Skaner podatności na zagrożenia.
- Zaawansowana ochrona przeglądania – Blokada złośliwych stron internetowych, Alert o oszustwach, Alert przejętych sesji, Wskaźnik bezpieczeństwa wyników wyszukiwania, Ochrona poczty e-mail, Weryfikator adresów portfeli kryptowalutowych.
- Blokada reklam i trackerów – Blokada reklam, Blokada trackerów, Ukrywanie banera plików cookie, Oczyszczarka URL.
- Aby skonfigurować opcje podrzędne skanera złośliwego oprogramowania (skaner zagrożeń oparty na chmurze, automatyczne usuwanie złośliwych plików), kliknij wiersz Skaner złośliwego oprogramowania w bloku Antymalware, aby otworzyć jego widok wewnętrzny. Skaner zagrożeń oparty na chmurze i automatyczne usuwanie złośliwych plików są domyślnie wyłączone w celu ochrony prywatności i zapobiegania przypadkowej utracie plików. Są one wyłączone, gdy sam wykrywacz złośliwego oprogramowania jest wyłączony.
Jeśli ochrona w czasie rzeczywistym jest całkowicie wyłączona, u góry Ustawień zaawansowanych pojawi się baner Włącz. Jeśli cała główna funkcja jest wyłączona, pod jej kartą w Historii ochrony pojawi się baner „[nazwa głównej funkcji] · Wyłączona” z opcją włączenia jednym kliknięciem (Włącz).
Wstrzymywanie i wznawianie ochrony
- Na stronie głównej kliknij Wstrzymaj ochronę i wybierz czas trwania: 5 min, 15 min, 30 min, 1 godzina, 24 godziny lub Wyłącz.
- Podczas wstrzymania znacznik statusu zmienia się na WYŁĄCZONA, przycisk zmienia się na Wznów ochronę, a na karcie ochrony w czasie rzeczywistym pojawia się wyskakujące powiadomienie z odliczaniem.
- Ochrona zostanie wznowiona automatycznie po zakończeniu odliczania lub natychmiast po kliknięciu przycisku Wznów ochronę. Stan wstrzymania nie jest zachowywany po ponownym uruchomieniu aplikacji.
Przeglądanie wykrytych zagrożeń
- Gdy coś wymaga Twojej uwagi (pliki w kwarantannie lub aplikacje podatne na zagrożenia), pod sekcją główną pojawia się baner Wymagane działanie z czerwonym licznikiem i przyciskiem Sprawdź i rozwiąż, który otwiera Historię ochrony → Wszystkie zagrożenia.
- Historia ochrony jest filtrowana za pomocą czterech kategorii: Wszystkie zagrożenia, Złośliwe pliki, Złośliwe strony internetowe, Reklamy i trackery. Każda kategoria przechowuje do 100 wpisów; starsze wpisy są usuwane w miarę pojawiania się nowych. Pliki poddane kwarantannie nie podlegają temu ograniczeniu.
- Kliknij dowolny wiersz zagrożenia, a następnie Zarządzaj zagrożeniem, aby podjąć odpowiednie działania. Oznaczenia statusu, które możesz zobaczyć:
- Reklamy / Trackery / Złośliwe strony internetowe – ZABLOKOWANE, ODBLOKOWANE
- Ostrzeżenie o oszustwie – WYKRYTO, ZABLOKOWANO (a w kolejnej wersji ALERTY WYŁĄCZONE)
- Złośliwe pliki – PRZENIESIONE DO KWARANTANNY, DOZWOLONE, USUNIĘTE, NIE MOŻNA USUNĄĆ
- Aplikacje podatne na zagrożenia – NISKI POZIOM PODATNOŚCI, ŚREDNI POZIOM PODATNOŚCI, KRYTYCZNY POZIOM PODATNOŚCI
- Pliki poddane kwarantannie są automatycznie usuwane po 30 dniach. Najedź kursorem na ikonę informacji obok Pliki poddane kwarantannie, aby wyświetlić przypomnienie.
Dodatkowe wskazówki
- Po konfiguracji zrestartuj przeglądarki, aby funkcja działała poprawnie.
Ochrona w czasie rzeczywistym (dawniej Ochrona przed oszustwami i phishingiem) — wersja Lite dostępna w planach bezpłatnych — obejmuje wyłącznie złośliwe strony internetowe oraz reklamy/trackery; ochrona przed złośliwym oprogramowaniem, skanowanie w poszukiwaniu luk w zabezpieczeniach oraz pełny zestaw zaawansowanych zabezpieczeń podczas przeglądania wymagają nowoczesnego antywirusa.
- Jeśli znacznik statusu pozostaje Nieaktywna. Oczekiwanie na VPN: połącz się z serwerem VPN. Ochrona w czasie rzeczywistym aktywuje się w momencie nawiązania połączenia VPN.
- Jeśli masz problemy z ochroną w czasie rzeczywistym w systemie macOS, zapoznaj się z naszym przewodnikiem dotyczącym rozwiązywania problemów z ochroną w czasie rzeczywistym w systemie macOS.