Manuell konfiguration av anslutning med Tunnelblick på macOS

Obs: du kan ansluta till dolda servrar med TunnelBlick genom att ladda ner konfigurationsfilerna för våra dolda servrar här.

Programmet Tunnelblick är ett av de alternativa sätten att ansluta till NordVPN-servrar på din Mac. Detta är ett bra alternativ för dem som föredrar en manuell anslutning och gillar att mixtra med programvara med öppen källkod. Med det sagt saknar det de ytterligare funktioner som finns i NordVPN-appen, men använder fortfarande samma VPN-protokoll – OpenVPN. Det är också lite mer komplicerat att konfigurera. Nedan hittar du en guide som hjälper dig att konfigurera en manuell anslutning med Tunnelblick på macOS.

1. Ladda ner Tunnelblick, en gratis och användarvänlig app för att hantera OpenVPN-anslutningar på macOS.
  2. Klicka här för att ta reda på vilken server som rekommenderas av vår smarta algoritm.
  3. Klicka på Visa tillgängliga protokoll under den rekommenderade servern. Du kommer att se nedladdningslänkar för OpenVPN-konfigurationsfilerna. Du behöver inte ladda ner både UDP och TCP – ladda bara ner den som passar dina behov. Du kan läsa mer om TCP- och UDP-protokollen här.

4. Navigera till mappen Nedladdningar och dubbelklicka på installationsfilen för Tunnelblick som du precis har laddat ner (den har filändelsen .dmg).

5.  Dubbelklicka på Tunnelblick-ikonen i fönstret som öppnas.

6. En ny dialogruta dyker upp och frågar dig om du är säker på att du vill öppna appen. Klicka på Öppna.

7. Du kommer att bli ombedd att ange ditt Mac-lösenord. Ange det och klicka på OK:

8. När installationen är klar kommer du att se ett popup-meddelande som frågar dig om du vill starta Tunnelblick nu. (Ett administratörsanvändarnamn och -lösenord krävs för att säkra Tunnelblick). Klicka på Starta.

Alternativt kan du klicka på Tunnelblick-ikonen i statusfältet och välja VPN-detaljer…:

9. En ny dialogruta visas. Klicka på Fortsätt

10. Ett annat meddelande visas med instruktioner om hur du importerar konfigurationsfiler. Klicka på OK.

11. Dra och släpp den tidigare nedladdade .ovpn-filen från mappen Nedladdningar till fliken Konfigurationer i Tunnelblick.

12. Ett popup-fönster visas som frågar dig om du vill installera konfigurationsprofilen endast för din nuvarande användare eller för alla användare på din Mac. Välj det alternativ du föredrar.

Du kommer att bli ombedd att ange ditt Mac-lösenord.

13. En varning kommer att visas. Du kan tryggt markera rutan Varna inte om detta igen och klicka på OK.

14. Välj servern och klicka på Anslut.
  15. Ange dina inloggningsuppgifter för NordVPN-tjänsten, markera rutan Spara i nyckelring och klicka på OK.

Du hittar dina inloggningsuppgifter för NordVPN-tjänsten i kontrollpanelen för ditt Nord-konto. Kopiera inloggningsuppgifterna med hjälp av knappen "Kopiera" till höger.

16. Det är allt! Du är nu ansluten till ett VPN. Om du vill koppla från klickar du på Tunnelblick-ikonen i statusfältet och väljer Koppla från i rullgardinsmenyn.