Vanliga problem med Windows-applikationer

Den här artikeln går in på problem du kan stöta på när du använder NordVPN på Windows-enheter. Det inkluderar situationer där NordVPN inte fungerar på din Windows 10-enhet eller du inte har någon internetåtkomst med NordVPN på Windows 10.

"Fel 1001" under installationen

Om du stötte på "Fel 1001" när du försökte installera NordVPN-appen på Windows kan du följa dessa steg:

1. Uppdatera ditt Windows-system med hjälp av verktyget "Windows update".
  2. Se till att du kör den senaste .NET Runtime-versionen:
    1. Klicka på "Start"-knappen, skriv "kontrollpanelen" i sökfältet och välj appen "Kontrollpanelen".
    2. Klicka på "Program" och välj "Program och funktioner."
    3. Kontrollera versionsnumret för "Microsoft .NET Framework". Om du inte har version 4.8 eller senare, ladda ned den senaste versionen av .NET Runtime.
  3. Inaktivera tillfälligt din programvara för cybersäkerhet (till exempel ditt antivirus och din brandvägg) och försök installera NordVPN-appen för Windows igen.

Krasch eller frysning

Om din NordVPN-app fortsätter att frysa, följ dessa steg:

1. Avinstallera NordVPN-applikationen.
  2. Uppdatera ditt Windows-operativsystem till den senaste tillgängliga versionen.
  3. Installera den senaste NordVPN-appen för Windows.

Försök med följande om ovanstående metod inte kunde åtgärda ditt problem:

1. Tryck på "Windows"-knappen och "R"-knappen samtidigt för att öppna fönstret "Kör".
  2. Skriv in "services.msc" (utan citattecken) och tryck på "Enter" för att öppna fönstret "Tjänster".
  3. Kontrollera om "Task scheduler" körs – om den inte gör det högerklickar du på posten "Task scheduler" och väljer "Starta". Du kan även komma åt "Windows event log" från det här fönstret.

NordVPN-funktionen Kill Switch fungerar inte

Om funktionen Kill Switch inte stoppar specifika appar kan du manuellt lägga till deras körbara filer (.exe) i listan för funktionen i NordVPN-appen:

1. Gå till "Inställningar" (Settings).
  2. Välj "Kill Switch" i menyn till vänster.
  3. Klicka på "Lägg till appar" (Add apps) under "App Kill Switch" och välj appens körbara fil. Du måste exempelvis lägga till följande fil för Skype:

C:\Program Files (x86)\Skype\Phone\Skype.exe

Ingen internetåtkomst när du är ansluten till en NordVPN-server

Om du kopplas bort från internet när du ansluter till en VPN-server kan du prova följande för att åtgärda problemet:

• Anslut till en annan VPN-server i NordVPN-appen.
  • Ändra ditt VPN-anslutningsprotokoll:
  1. Växla till OpenVPN (UDP eller TCP)
  2. Växla till NordLynx
  • Inaktivera din andra cybersäkerhetsprogramvara (till exempel ditt antivirus och din brandvägg) för att kontrollera om den kan vara ansvarig för problemet. Om NordVPN-appen fungerar efter att ha inaktiverat annan cybersäkerhetsprogramvara kan du behöva lägga till undantag för NordVPN-filer.
  • Utför en nätverksspolning:
  1. Öppna NordVPN-applikationen.
  2. Gå till avsnittet "Avancerat" (Advanced).
  3. Klicka på "Kör diagnostikverktyget" (Run Diagnostics Tool).
  4. I det öppna fönstret väljer du "Nätverksspolning" (Network flush).
  5. Starta om datorn och försök att ansluta till VPN-servrar igen.

Om problemet kvarstår kan du installera NordVPN-appen igen:

1. Avinstallera NordVPN-applikationen.
  2. Starta om din enhet.
  3. Installera den senaste versionen av NordVPN:s app för Windows.

En viss funktion i applikationen fungerar inte korrekt

Om du upptäcker att en funktion inte fungerar som den ska följer du dessa steg:

1. Öppna menyn "Inställningar" (Settings) i NordVPN-appen.
  2. Gå till avsnittet "Avancerat" (Advanced).
  3. Klicka på "Kör diagnostikverktyget" (Run Diagnostics Tool).
  4. I det öppna fönstret väljer du "Återställ app" (Reset app).
  5. Starta applikationen igen.

Försök med följande om problemet kvarstår:

NordVPN fungerar inte efter en uppdatering

Om din NordVPN-applikation för Windows har slutat fungera efter en uppdatering kan du prova följande för att åtgärda problemet:

NordVPN-ikonen saknas

Om ikonen för NordVPN-applikationen saknas i NordVPN-genvägen på ditt skrivbord följer du dessa steg:

1. Vänsterklicka på den trasiga appikonen för NordVPN för att markera genvägen.
  2. Högerklicka på den valda genvägen och välj "Ta bort."
  3. Högerklicka på ditt skrivbord, välj "Nytt" och välj "Genväg."
  4. Klicka på "Bläddra", leta upp NordVPN-mappen och välj den körbara filen för NordVPN (.exe).
  5. Namnge genvägen och klicka på "Slutför."

Alternativt kan du prova att installera om NordVPN:s app för Windows:

1. Avinstallera NordVPN-applikationen.
  2. Starta om din enhet.

Installera den senaste versionen av NordVPN:s app för Windows.