Installera NordVPN på Windows 7 och 8.1

NordVPN:s Windows-app är det rekommenderade alternativet för att ansluta till NordVPN-servrar på din Windows-dator. Vi utvecklade den med er upplevelse i åtanke, med enkel åtkomst till funktioner såsom Double VPN, Onion Over VPN-servrar och automatisk Kill Switch. Applikationen använder OpenVPN, ett av de bästa VPN-protokollen där ute, som standard.

Den här handledningen förklarar hur du laddar ner och installerar NordVPN-appen på din Windows-dator, loggar in och ansluter till våra servrar. Vi ger också en översikt över dess inställningar.

Innehållsförteckning:

Ladda ner och installera
Konfigurera och använda applikationen
Välja mellan olika servrar

Applikationsinställningar

1. Ladda ner NordVPN-appen genom att gå till https://nordvpn.com/sv/download/ och trycka på "Ladda ner appen".

2. Gå till mappen Nedladdningar och dubbelklicka på filen NordVPNSetup.exe.
    3. Ett popup-fönster kan fråga dig om du tillåter att appen gör ändringar på din enhet. Klicka på Ja och fortsätt till installationen.
      User account control pop-up window asking if you allow the app to make changes to your device.png
    4. Installationsfönstret öppnas. Klicka på Nästa.
      Installer window on win 7 and 8.png

1. Markera rutorna om du vill ha genvägar till NordVPN-appen på ditt skrivbord och/eller i startmenyn, klicka sedan på Installera.
    choosing shortcuts for the NordVPN app on win 7 and 8.png
  2. Installationsprogrammet fortsätter med installationsprocessen. När det är klart kommer du att bli tillfrågad om du vill starta NordVPN direkt. Klicka på Slutför för att slutföra installationen.
    The installer for win 7 and 8 (last step).png

Konfigurera och använda NordVPN

NordVPN är väldigt lätt att använda i Windows 7 och senare system. Följ dessa enkla steg för att konfigurera appen och ansluta till en VPN-server.

1. Klicka på NordVPN-logotypen på ditt skrivbord, och efter att appen har startat klickar du på Logga in för att fortsätta.
    NordVPN app on win 7.png
  2. Din webbläsare öppnas och laddar inloggningssidan för Nord Account. Ange först ditt användarnamn eller e-postadress, tryck på Fortsätt och ange sedan ditt lösenord.NA login page.png
  3. Låt oss gå igenom vad du kan se på startskärmen i NordVPN-appen. Där finns kartan över alla platser där vi har VPN-servrar. Du kan klicka på de blå noderna för att ansluta till ett land eller en region. Till vänster har du sidofältet som innehåller (1) sökfältet , (2)  kategorin specialservrar och  (3) listan över alla tillgängliga länder . Som du kommer att läsa nedan kan sökfältet användas för att hitta specifika servrar genom att skriva servernamnet, till exempel: United States #4672. Längst ner på skärmen finns (4) Snabbanslutnings-knappen som automatiskt ansluter dig till en server som rekommenderas av vår smarta algoritm. Om du behöver göra en justering går du till inställningsmenyn genom att trycka på (5) kugghjulsikonen i det övre högra hörnet.

4. Som vi har lärt oss kan du också ansluta till en server i en specifik region genom att klicka på landets knappnål på kartan.
    När du väl är ansluten blir landets knappnål grön. Dessutom kommer anslutningsstatusen att ändras från "Oskyddad" till "Skyddad".

5. Om du nu vill ansluta till en specifik server kan du göra det genom att gå till sökfältet och skriva in en kategori, region eller ett specifikt servernummer med en hashtag (t.ex. United States #4672) för att hitta det du behöver.

searching for a server by its number on NordVPN app (win 7).png

6. När du väl är ansluten till en server ser du en vit NordVPN-ikon i systemfältet längst ned till höger på skärmen. NordVPN kommer att fortsätta att skydda dig även om du stänger appfönstret.

7. Den kan också finnas i det dolda systemfältet, vilket du kan öppna genom att klicka på uppåtpilen.

8. Högerklicka på NordVPN-ikonen i systemfältet för snabbkontroller: Snabbanslutning/frånkoppling, återanslutning till de senaste servrarna, öppna appen eller avsluta.

Att välja mellan olika servrar

1. Som vi nu vet innehåller sidofältet specialservrar och en lista över alla tillgängliga länder.

Vi har en separat artikel som förklarar vad varje specialserverkategori innebär

Genom att hålla muspekaren över serverkategorin eller landet kan du ställa in specifika inställningar för anslutningen. Du kan till exempel klicka på Specialservrar (Specialty servers) för att öppna kategorin, hålla muspekaren över P2P-kategorin och klicka på menyn med tre punkter för att välja en specifik P2P-server. Resten av specialservrarna fungerar på samma sätt.

För att visa tillgängliga specialservrar väljer du anslutningsprotokollet – OpenVPN. Se avsnittet nedan för instruktioner om hur du gör detta.

Bredvid namnet på varje server visas den aktuella belastningen. Ju fler som ansluter till samma server, desto högre belastning har den, vilket kan resultera i en långsammare internethastighet.

2. Klicka på en server för att ansluta.

Allmänna inställningar

Under fliken Inställningar kan du konfigurera applikationen efter eget tycke.

• Kör när Windows startas (Launch at Windows startup) gör att NordVPN körs automatiskt när du startar din dator. Aktiverad som standard.
  • Starta appen i minimerat läge (Launch the app minimized) visar bara NordVPN-ikonen i Windows systemfält när datorn startar (istället för att öppna huvudfönstret). Aktiverad som standard.
  • Visa aviseringar om VPN-anslutningsstatus (Show VPN connection status notifications) visar Windows-aviseringar varje gång du ansluter eller kopplar från en server. Aktiverad som standard.
  • CyberSec: blockera annonser och skadliga webbplatser (CyberSec: block ads and malicious websites) skyddar dig från påträngande annonser, webbplatser med skadlig programvara, nätfiskelänkar och andra hot.
  • Välj appens språk från rullgardinsmenyn Språk (Language). Du kan välja engelska, spanska, franska eller tyska.
  • I det vänstra sidofältet kan du också komma åt dina kontouppgifter. Knappen Logga ut (Logout) finns också längst ner.
    NordVPN general settings on win 7.png

Inställningar för automatisk anslutning

• Alltid när appen startas (Always when the app launches) gör att appen automatiskt ansluter till en server vid start när du använder en Ethernet-anslutning eller ett wifi-nätverk. Det gäller inte betrodda wifi-nätverk. Inaktiverad som standard.
  • Automatisk anslutning till wifi (Auto-connect on Wi-Fi) gör att appen automatiskt ansluter till en server när du ansluter till ett nätverk: Osäkra nätverk (Unsecure networks) eller Alltid (Always). Inaktiverad som standard.

Osäkra nätverk (Unsecure networks): anslut automatiskt till en server när du ansluter till ett osäkert wifi-nätverk. Osäkra trådlösa nätverk är nätverk utan lösenord och/eller nätverk med svag kryptering. Det fungerar bara när du ansluter till ett nytt wifi-nätverk eller byter wifi-nätverk. Det gäller inte en Ethernet-anslutning eller betrodda wifi-nätverk. Inställningen gör det möjligt att koppla från efter att du har anslutits automatiskt.

Alltid (Always): gäller endast wifi-nätverk. Få appen att ansluta till en server automatiskt när du använder ett wifi-nätverk som inte är betrott. Du kommer inte att kunna koppla från om du inte litar på ditt nuvarande wifi eller inaktiverar automatisk anslutning.

• Välj VPN-protokoll och server automatiskt (Choose a VPN protocol and server automatically) låter appen välja ett VPN-protokoll och en server automatiskt. Aktiverad som standard.
  • VPN-protokoll (VPN protocol) – synligt efter inaktivering av alternativet Välj VPN-protokoll och server automatiskt (Choose a VPN protocol and server automatically). UDP används främst för streaming och nedladdning. TCP är mer tillförlitligt, men också lite långsammare, och används vanligtvis för webbsurfande. NordLynx används som standard.
  • Automatisk anslutning till (Auto-connect to) gör det möjligt för dig att välja önskat land eller servertyp som appen automatiskt ansluter till. Du kommer att kunna välja en viss stad efter att du har valt ett önskat land.
  • Betrodda wifi-nätverk (Trusted Wi-Fi networks) inaktiverar automatisk anslutning på specifika wifi-nätverk. Du kan till exempel göra ett undantag för ditt wifi hemma om du litar på det.

OBS: du kommer att förlora internetanslutningen när du är ansluten till ett betrott wifi med Internet Kill Switch aktiverad.
    NordVPN auto-connect settings on win 7.png

Kill Switch

• Internet Kill Switch bryter din internetanslutning när du kopplas från säkra NordVPN-servrar. Inaktiverad som standard.
  • App Kill Switch stänger ner specificerade program om du förlorar VPN-anslutningen. Om du till exempel lägger till Skype i listan stänger NordVPN ner det när du kopplas från. Eftersom det tar några sekunder att nå en säker VPN-server förhindrar detta att dina data läcker ut vid automatisk återanslutning till internet. Inaktiverad som standard.
    NordVPN kill switch settings on win 7.png

Split tunneling

• Split tunneling gör det möjligt för dig att utesluta applikationer från VPN-anslutningen. Med andra ord kommer de appar som du väljer att lägga till i split tunneling-funktionen att förbli opåverkade av NordVPN.
    NordVPN split tunneling settings on win 7.png

Avancerade inställningar

• Med Anpassat DNS (Custom DNS) kan du ange en viss DNS-server för NordVPN-applikationen.
  • Dolda servrar (Obfuscated Servers) gör att du kan kringgå nätverksbegränsningar, t.ex. brandväggar. Detta rekommenderas för länder med begränsad nätverksåtkomst.
  • Osynlig för LAN (Invisibility on LAN) gör din dator osynlig för andra i samma lokala nätverk (LAN). Tänk på att du inte kommer att kunna ansluta till enheter i samma LAN-nätverk, såsom skrivare, när det har aktiverats. Inaktiverad som standard.
  • Diagnostik (Diagnostics) kör NordVPN:s diagnostikverktyg om du har tekniska problem. Samla in diagnostiska data och ge ärendets ID-nummer till vår supportpersonal för ytterligare hjälp. Om diagnostikverktyget inte ger dig ett ärende-ID kan du skicka .zip-filen till vår supportpersonal istället.

• Mitt konto (My Account) ger dig information om din prenumeration, ett alternativ för att ändra ditt lösenord och aktivera tvåfaktorsautentisering. Du kan även ladda ner vår applikation för andra operativsystem.
    NordVPN my account settings on win 7.png
  • Avsnittet Hänvisa en vän (Refer a friend) kommer att generera en hänvisningslänk som du kan dela med din familj och vänner och få en gratis månad till dig själv.

• Upptäck våra andra produkter och läs mer om dem här.