Hvad er SOCKS

Socket Secure (SOCKS) er en internetprotokol, som en proxyserver bruger til at dirigere netværkspakker mellem serveren og en klient. SOCKS5 omfatter også autorisering, så kun autoriserede brugere får adgang til serveren. En SOCKS-server opretter forbindelse gennem TCP til en bestemt IP-adresse og tildeler værdier til videresendelse af UDP-pakker.

SOCKS opererer på lag 5 i Open System Interconnection-referencemodellen, som er det mellemliggende sessionslag mellem transportlaget og præsentationslaget

Sammenligning med HTTP -proxies

SOCKS leverer på et lavere niveau end HTTP-proxies: SOCKS udnytter handshake-protokollen til at informere proxy-softwaren om den forbindelse, klienten forsøger at etablere, og fungerer så transparent som muligt. På den anden side kan en HTTP-proxy fortolke og kopiere overskrifter (for eksempel for at påkalde en anden underliggende protokol, såsom File Transfer Protocol (FTP); ikke desto mindre videresender en HTTP-proxy normalt en HTTP-anmodning til den kvalificerede HTTP-server). Selvom en HTTP-proxy har en variantmodel i tankerne, tillader CONNECT-metoden videresendelse af TCP-forbindelser. SOCKS-proxyer kan dog fungere både bagud og til videresendelse af UDP-trafik, mens HTTP-proxyer ikke kan det. HTTP-proxyer er normalt bedre til at genkende på HTTP-protokollen og udfører filtrering på et højere niveau. Det gælder dog normalt kun POST- og GET-metoderne, men ikke CONNECT-metoden.

SOCKS

Lad os tage et eksempel: Rob ønsker at kommunikere med Jack over internettet, men han har en firewall aktiveret på sit netværk. Rob har derfor ikke tilladelse at interagere direkte med Jack. Rob opretter derfor forbindelse til SOCKS-proxyen på sit netværk og informerer SOCKS-proxyen om den forbindelse, han ønsker at oprette til Jack. SOCKS-proxy starter en forbindelse gennem firewallen og gør kommunikationen mellem Rob og Jack nemmere.

HTTP

Opdatering: Som det blev annonceret for en måned siden, vil NordVPN ikke længere tilbyde support til HTTP-proxyer. Klik her for at læse mere om det.

Rob ønsker at downloade en webside hos Jack, der driver en webserver. Rob kan ikke gå direkte ind på Jacks server, da der er installeret en firewall på netværket. For at komme i kontakt med serveren opretter Rob forbindelse til sin HTTP-proxy på netværket. Hans webbrowser kommunikerer direkte til proxyen på samme måde, som den ville kommunikere direkte med Jacks server, hvis den kunne. Den transmitterer en standard-HTTP-anmodningsheader. HTTP-proxyen forbinder til Jacks server og sender derefter alle data tilbage til Rob, som Jacks server returnerer.

Vil du vide mere?

Tjek NordVPN ud på YouTube!