Din IP-adress: Okänd · Din status: SkyddadOskyddadOkänd

Vad är ett VPN?

VPN står för “virtuellt privat nätverk” – en tjänst som skyddar din internetanslutning och integritet på nätet. Ett VPN skapar en krypterad tunnel för dina data, skyddar din identitet på nätet genom att dölja din IP-adress och låter dig använda offentliga wifi-hotspots på ett säkert sätt.

miniatyrbild för virtuellt privat nätverk som bjuder in användare att klicka och lära sig mer om VPN-tjänster
Tips och nyheter om cybersäkerhet direkt i din inkorg

Ange din e-postadress nedan för att prenumerera på NordVPN:s nyhetsbrev.

Vi kommer inte att spamma dig och du kan säga upp prenumerationen när som helst.

Fördelar med VPN

Att använda VPN-appar gör ditt digitala liv säkrare, enklare och smidigare.

Ett VPN används för en säker och privat nätverksanslutning via offentligt internet
Världsomspännande täckning för VPN-anslutning
Ett virtuellt privat nätverk skapar en säker anslutning som skyddar dig när du handlar på nätet
Snabb anslutning med fullt VPN-skydd och säkerhet

Varför behöver du ett VPN?

Ingen gillar att övervakas eller spåras – även om de inte har något att dölja. Därför är det viktigt att du höjer ribban för din integritet. I dessa fall behöver du ett VPN:

När du använder offentliga wifi-nätverk

VPN används för att säkra din anslutning till offentlig wifi, så att du kan surfa med fullständig integritet. Hackare använder många metoder för att stjäla din information när du ansluter till offentliga hotspots, men med ett VPN så är din onlinetrafik osynlig för dem.

När du reser

Om du vill få åtkomst till innehåll från ditt hemland när du reser runt i världen kan ett VPN vara till hjälp. Installera NordVPN på din enhet och missa aldrig en väns inlägg på sociala medier.

När du surfar

Statliga myndigheter, marknadsförare och internetleverantörer skulle alla älska att spåra och samla in din surfhistorik, dina meddelanden och andra personuppgifter. Bästa sättet att dölja dem? Använd ett VPN för att hålla dina data för dig själv.

När du spelar

Gillar du att spela spel på nätet? Slipp allt vad DDoS-attacker och bandbreddsbegränsningar heter med NordVPN. Använd vår Meshnet-funktion för att ha säkra virtuella LAN-fester med dina vänner.

När du shoppar

Undvik riktad prissättning, falska webbplatser och bait-and-switch-attacker med ett VPN. Handla säkert med vetskap om att dina kortuppgifter är trygga från hackers, även på offentliga nätverk.

När du streamar

Titta på dina favoritprogram utan sänkt hastighet. NordVPN kan rädda din filmkväll genom att förhindra att din internetleverantör begränsar din anslutning.

Vad gör ett VPN?

Ett VPN omdirigerar din trafik via en fjärrserver samtidigt som det krypterar den. Vanligtvis, när du försöker komma åt en webbplats, så är det din internetleverantör som tar emot din förfrågan och dirigerar dig till din destination. Men när du ansluter till ett VPN så omdirigeras din internettrafik via en fjärrserver först innan den skickas till din destination.

Först och främst döljer ett VPN dina data från övervakning – kryptering är viktigt när du vill skydda din internettrafik och minimera dina fotspår på nätet. I och med det kan din internetleverantör inte heller sälja hela din surfhistorik till högstbjudande.

Din IP-adress (och i och med det din virtuella plats) är också dold och du får istället en ny som tillhör VPN-servern du är ansluten till. Detta garanterar extra säkerhet och ökar din integritet på nätet avsevärt – ingen vet vilken stad eller vilket land du surfar ifrån.

Det här är vanliga VPN-funktioner, men NordVPN siktar högre än så. Vi vill inte bara skydda dina data utan även dina enheter. Därför har vi utvecklat Threat Protection-funktionen för att skydda dina enheter från vanliga internetrisker: skadlig programvara i nedladdade filer, webbspårare, irriterande annonser och farliga länkar. Du behöver inte vara ansluten till en VPN-server för att använda den – allt du behöver göra är att aktivera funktionen så skyddar den din enhet dygnet runt.

Hur fungerar ett VPN?

Ett VPN fungerar genom att skapa en säker krypterad anslutning mellan din enhet och en fjärrserver så att dina data kan färdas i hemlighet.

Enheten ansluter säkert till VPN genom en krypterad tunnel, vilket säkerställer förbättrad integritet och säkerhet
Enheten ansluts direkt till internetleverantören, utan ytterligare kryptering eller sekretessskydd
Det är värt att ta reda på hur ett VPN fungerar så att du kan dra nytta av dess fulla potential. Detta är vad som händer bakom kulisserna:
  1. När du ansluter till en tjänst för virtuellt privat nätverk så autentiserar den din klient för en VPN-server.
  2. Servern tillämpar sedan ett krypteringsprotokoll på alla data som du skickar och tar emot.
  3. VPN-tjänsten skapar en krypterad “tunnel” över internet. Detta säkrar data som reser mellan dig och din destination.
  4. För att säkerställa att alla datapaket förblir säkra så lindar ett VPN in dem i yttre paket, som sedan krypteras genom inkapsling. Detta är huvudsyftet för en VPN-tunnel – att hålla data säkra under överföring.
  5. När data anländer till servern tas det yttre paketet bort genom en avkrypteringsprocess.

Hur fungerar VPN-servrar?

När VPN-tunneln har upprättats skickar din enhet ut krypterad information (t.ex. webbplatsen du vill besöka) till VPN-servern. Den avkrypterar informationen och vidarebefordrar den till den angivna webbservern. Den döljer också din riktiga IP-adress innan den skickar ut informationen. Det ser istället ut som att du har IP-adressen som tillhör VPN-servern du är ansluten till.

När webbservern svarar så krypterar VPN-servern alla data och skickar dem till dig via din internetleverantör. Din VPN-klient avkrypterar informationen när den når din enhet.

Hur fungerar en VPN-tunnel?

VPN-tunneln skapas genom att du först autentiserar din klient – en dator, smartphone eller surfplatta – med en VPN-server. Servern använder sedan ett av flera krypteringsprotokoll för att säkerställa att ingen kan övervaka informationen som skickas mellan dig och din destination på nätet.

Här bör du komma ihåg att alla data först måste delas upp i paket innan de kan skickas och tas emot över internet. För att säkerställa att alla datapaket förblir säkra så lindar en VPN-tjänst in dem i yttre paket, vilka sedan krypteras genom en process som kallas inkapsling.

Detta yttre paket håller alla data säkra under överföringen, och detta är den centrala delen i en VPN-tunnel. När dina data anländer till VPN-servern tas det yttre paketet bort för att komma åt informationen inuti, vilket kräver en avkrypteringsprocess.

Typer av VPN

Det finns många typer av VPN, men de allra flesta av dem kan delas in i tre huvudkategorier:

en sköld som symboliserar OpenVPN-krypteringsprotokollet för att hålla ditt nätverk och enheter säkra.

Personligt VPN

De flesta VPN-tjänster för konsumenter klassas som personliga VPN-tjänster, inklusive NordVPN. Funktionsmässigt påminner de mycket om VPN-tjänster med fjärråtkomst, men istället för att ansluta till ett proprietärt begränsat nätverk (till exempel din arbetsplats) ansluter du till din VPN-leverantörs servrar för skydd och integritet medan du utforskar internet.

Tunnelprotokollet IKEv2/IPSec

Site-to-site-VPN

Site-to-site-VPN används vanligtvis av företag – särskilt stora företag. De ger användare på utvalda platser säker åtkomst till varandras nätverk. Det är ett utmärkt sätt att koppla samman flera kontor och göra det möjligt för olika filialer att säkert dela resurser och information.

NordLynx VPN-teknik

VPN med fjärråtkomst

Ett VPN med fjärråtkomst låter användare ansluta till ett fjärrnätverk, vanligtvis med hjälp av särskild programvara. Om du någonsin har behövt logga in på ditt kontorsnätverk så använde du sannolikt ett VPN med fjärråtkomst. Det gör arbetet på kontor säkrare och lättare, eftersom medarbetare har åtkomst till data och resurser överallt.

Protokoll för VPN-kryptering

Vad är ett VPN med svag kryptering? Svaret är ett bergsäkert sätt att sakta ner din anslutning. När folk använder ett VPN är integritet och hastighet deras främsta fokus. Olika typer av VPN-protokoll erbjuder olika fördelar, så de flesta VPN-leverantörer erbjuder minst två. NordVPN låter användare välja mellan protokollen OpenVPN och NordLynx i apparna, och du kan också välja protokollet IKEv2/IPSec för manuella konfigurationer.

en onlineavatar som håller upp en sköld medan kod visas över dess visir, fri att säkert utforska webben.

OpenVPN är det populäraste krypteringsprotokollet, som för närvarande används av de flesta VPN-leverantörerna i världen.

En av de största styrkorna med OpenVPN är att det är mycket konfigurerbart. Det erbjuder också en bra balans mellan hastighet och säkerhet, eftersom du kan använda det på både TCP- och UDP-portar. Även om TCP-portar är ett stabilare alternativ så är UDP snabbare, och många användare föredrar det för en sömlös upplevelse vid onlinespelande eller för streaming.

NordLynx VPN-teknik

Om du är ute efter både integritet och hastighet är NordLynx rätt val. Det är vårt standardprotokoll, en unik teknisk lösning baserad på WireGuard – det snabbaste tunnelprotokollet på marknaden. Vad gör WireGuard så snabbt? Hemligheten ligger i dess kod – alla 4 000 rader av den. Jämför det med de tiotusentals raderna i andra VPN-protokoll så förstår du varför det är så otroligt snabbt.

För att göra det så säkert som möjligt kombinerade vi WireGuard med vårt anpassade dubbla NAT-system. Det gör att användare kan uppleva en snabb internetanslutning utan att kompromissa med säkerheten.

Krypteringsprotokoll för VPN-anslutningar

L2TP/IPSec. Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) är en metod för överföring av data från en enhet till en annan. Eftersom L2TP inte erbjuder någon form av kryptering så används det nästan alltid tillsammans med Internet Protocol Security (IPSec), som förhandlar de kryptografiska nycklarna för att skapa en VPN-liknande miljö. Det är ett mycket säkert protokoll men kan vara väldigt långsamt eftersom det inkapslar data två gånger.

PPTP. Det är det mest använda protokollet som stöder tusentals operativsystem och enheter. Det är också enkelt att konfigurera och du behöver inte installera ytterligare programvara. PPTP har dock tiotals år på nacken och är inte lika säkert som andra protokoll som finns tillgängliga idag.

SSTP. Secure Socket Tunneling Protocol är ett lämpligt alternativ till standardprotokoll i områden där VPN-tjänster är begränsade eftersom de kan kringgå de flesta brandväggar. SSTP liknar OpenVPN men ägs av Microsoft, vilket innebär att det inte är tillgängligt för oberoende revision.

Tunnelprotokollet IKEv2/IPSec

IKEv2 är ett tunnelprotokoll som vanligtvis används tillsammans med IPSec för kryptering. Det har förmågan att återställa en säker anslutning efter att internet kopplats från och anpassar sig väl till förändrade nätverk. Denna funktion kan vara användbar för smartphone-användare som ofta växlar mellan hemma-wifi och mobila anslutningar eller förflyttar sig mellan hotspots.

Vad bör jag leta efter när jag väljer ett VPN?

en raket som representerar krypterad data som flyger genom ett hänglås och dekrypteras.
Utvärdering av olika VPN-kvaliteter

Konfigurera en VPN-anslutning

Det finns några olika sätt att konfigurera ditt NordVPN-konto. Haka på VPN-trenden och få en krypterad anslutning vart du än befinner dig:

en hand som håller en smartphone med NordVPN-logotypen, vilket innebär att den skyddas av en VPN-app.
VPN-teknik möjliggör omedelbar konfiguration och manuell konfiguration
Ett alternativ för att konfigurera VPN-anslutningen på routern

Vanliga frågor

Senast uppdaterad 13 juni 2022