Så ansluter du till NordVPN med IKEv2/IPSec på macOS Ventura-versionen

Om du har uppdaterat din macOS till den senaste versionen (Ventura) ska du följa denna guide för att konfigurera en manuell IKEv2/IPSec-anslutning. Om du har en äldre macOS-version klickar du här.

Manuell konfiguration av anslutning

1. Ladda först ner NordVPN:s IKEv2-certifikat till din macOS. Det enklaste sättet är att klicka på den här länken på din macOS-enhet.

När du har laddat ner det öppnar du certifikatfilen i mappen Nedladdningar.
  2. Fönstret Keychain Access öppnas. Leta reda på NordVPN Root CA i inloggningssektionen. Högerklicka på det och välj Hämta info.
  3. Under NordVPN Root CA klickar du på avsnittet Lita på och ställer in fälten IP Security (IPSec) och Extensible Authentication (EAP) till Lita alltid på. Lämna alla andra fält som Lita aldrig på. Du måste ange ditt Mac-lösenord för att göra dessa ändringar. När du är klar stänger du nyckelringen.
  4. Klicka på Apple-logotypen i skärmens övre högra hörn och välj Systeminställningar….
  5. I Systeminställningar klickar du på Nätverk.
  6. När nätverksfliken öppnas klickar du på nedåtpilen (1) i nedre högra hörnet (du måste ha administratörsbehörighet) och klickar sedan på "Lägg till VPN-konfiguration" (2). Därefter klickar du på "IKEv2" (3).
  7. Inställningarna för den nya VPN-anslutningen kommer nu att visas. I fälten Serveradress och Fjärr-ID skriver du in värdnamnet för en NordVPN-server.

I denna handledning använde vi värdnamnet för servern us8374.nordvpn.com, men du bör ansluta till en server som föreslås för dig på https://nordvpn.com/servers/tools/. Du hittar serverns värdnamn precis ovanför serverns titel.
  8. Bläddra ner till Autentisering. I avsnittet Typ väljer du Användarnamn som autentiseringsmetod. Därefter skriver du in ditt användarnamn och lösenord för NordVPN-tjänsten. Klicka på Skapa.

Du hittar dina inloggningsuppgifter för NordVPN-tjänsten (användarnamn och lösenord) i kontrollpanelen på ditt Nord-konto. Kopiera inloggningsuppgifterna med hjälp av knappen "Kopiera" till höger.

9. Efter dessa steg visas en VPN-flik under Nätverk i Systeminställningar. När du klickar på den visas en VPN-anslutning. För att ansluta till en VPN-server måste du klicka på en knapp bredvid den.

10. Det är allt! Du bör vara ansluten nu. När du har klickat på VPN kan du ansluta till och koppla från ett VPN i samma VPN-flik i systeminställningarna.

Om du vill lägga till olika servrar kan du också göra det via VPN-fliken. För att göra det klickar du på "Lägg till VPN-konfiguration" och väljer "IKEv2", och följer sedan samma steg som tidigare.