Welk protocol moet ik kiezen?

Dit artikel is beschikbaar in het Engels, Duits, Italiaans, Japans en Spaans.

NordVPN ondersteunt een aantal beveiligingsprotocollen om een VPN-dienst te bieden. De beveiligingsniveaus en doeleinden van deze protocollen zijn verschillend, maar dat geldt ook voor de behoeften van onze klanten. We raden je aan om de sterke en zwakke punten van elk protocol goed te bekijken. Hoewel we voor vrije keuze zijn, vinden we het ook onze plicht je te adviseren over wat het beste bij jou past.

1. OpenVPN

OpenVPN is een volwassen en robuust stuk open-source software waarmee we een betrouwbare en veilige VPN-dienst kunnen bieden. Het is een veelzijdig protocol dat op zowel TCP- als UDP-poorten kan worden gebruikt. OpenVPN ondersteunt een groot aantal sterke versleutelingsalgoritmen: om de bescherming van je gegevens te garanderen, gebruiken we AES-256-GCM met een 4096-bits DH-key. We raden dit aan voor de meest veiligheidsbewuste gebruikers.

2. IKEv2/IPSec

IKEv2/IPsec verhoogt de veiligheid en privacy van gebruikers aanzienlijk door gebruik te maken van sterke cryptografische algoritmen en keys. NordVPN gebruikt NGE (Next Generation Encryption) in IKEv2/IPsec. De versleuteling die wordt gebruikt om Phase1-keys te genereren, is AES-256-GCM voor versleuteling, samen met SHA2-384 om de integriteit te waarborgen en gecombineerd met PFS (Perfect Forward Secrecy) met behulp van 3072-bits Diffie-Hellman-keys. IPsec beveiligt vervolgens de tunnel tussen de client en de server met behulp van de sterke AES-256. Het protocol biedt de gebruiker gemoedsrust, veiligheid, stabiliteit en snelheid.

3. WireGuard ( NordLynx ) (Aanbevolen door NordVPN en standaard gebruikt in de meeste van onze apps)

WireGuard is het nieuwste en snelste tunnelingprotocol, zeer gewaardeerd binnen de VPN-branche. Het maakt gebruik van ultramoderne cryptografie die de huidige leiders, OpenVPN en IPSec/IKEv2, overtreft. Het wordt echter nog steeds als experimenteel beschouwd, dus VPN-providers moeten op zoek naar nieuwe oplossingen ( zoals NordLynx van NordVPN ) om de kwetsbaarheden van WireGuard te verhelpen.

Modern, extreem snel en met waanzinnig slanke architectuur. Achter WireGuard zit grondig academisch onderzoek. WireGuard bestaat uit slechts 4.000 regels code, waardoor het gemakkelijk is om bugs te implementeren, te controleren en te vinden. Om dit in perspectief te plaatsen: OpenVPN draait op 400.000 regels code, wat betekent dat WireGuard slechts 1% van de enorme architectuur van OpenVPN uitmaakt. NordLynx wordt momenteel standaard gebruikt in NordVPN-apps.

Tip: de veiligheid van jouw VPN-verbinding hangt ook af van je accountwachtwoord. Vergeet niet een sterk wachtwoord voor je account te gebruiken, aangezien dit je zal helpen om credential stuffing-aanvallen te voorkomen en te zorgen voor veilige en ononderbroken verbindingen.

Aangezien het genereren en onthouden van sterke en veilige wachtwoorden geen gemakkelijke taak is, raden we je onze gratis wachtwoordbeheerder NordPass aan. Het genereert veilige wachtwoorden voor je en slaat deze veilig op, zodat je in de toekomst geen tijd hoeft te verliezen aan het opnieuw instellen van wachtwoorden.