Zo maak je handmatig verbinding op Windows

De OpenVPN GUI-applicatie is een alternatieve optie om verbinding te maken met NordVPN-servers op je Windows-pc. Als je een voorkeur hebt voor een handmatige verbinding en knutselen met open-source software, is dit een goede manier om verbinding te maken met NordVPN. Het mist de extra functies van de NordVPN native app voor windows 7 en 8.1, of native app voor windows 10 en 11 maar gebruikt wel nog steeds hetzelfde VPN-protocol: de OpenVPN. Het is ook wat ingewikkelder om in te stellen, dus hier zijn instructies om je door het proces te leiden.

1. Download de OpenVPN GUI-applicatie.

Opmerking: Zorg ervoor dat je de applicatieversie kiest volgens de versie van je Windows-apparaat:

Voor Windows 64-bits;
Voor Windows ARM64;
Voor Windows 32-bits.

2. Open het installatiebestand en volg de instructies in de installatiewizard.

3. Zodra de applicatie is geïnstalleerd, download je de NordVPN-serverconfiguratiebestanden, aangezien de OpenVPN-app ze gebruikt om verbinding te maken met specifieke NordVPN-servers. Download hier de configuratiebestanden.

4. Wanneer je de link volgt, zie je ook de server die wordt aanbevolen voor de best mogelijke ervaring. Klik op Beschikbare protocollen weergeven onder de voorgestelde server om de verschillende protocolopties te zien.

Klik in de lijst met beschikbare opties op de link Configuratie downloaden naast OpenVPN TCP of OpenVPN UDP.

5. Ga naar de map waar je de configuratiebestanden hebt gedownload. Klik en sleep om de OpenVPN-configuraties te selecteren die je zojuist hebt gedownload, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Kopiëren.

6. Je moet de configuratiebestanden naar deze map uitpakken:

C:\Program Files\OpenVPN\config\

6.1. Om snel de map OpenVPN\config\ te vinden, klik je met de rechtermuisknop op de OpenVPN GUI-snelkoppeling op je bureaublad en selecteer je Bestandslocatie openen.

6.2. Als je daar bent, klik je op de bovenliggende OpenVPN-map in de adresbalk.

Open de configuratiemap.

6.3 Plak de gekopieerde configuratiebestanden in de map door met de rechtermuisknop ergens in de map te klikken en Plakken te selecteren:

Klik op Doorgaan om de bestanden naar de map te laten uitpakken:

Opmerking: als je Windows 10 gebruikt, voeg je een extra regel toe aan de configuratiebestanden om mogelijke DNS-lekken te voorkomen:

Om dat te doen, open je het gedownloade .ovpn-configuratiebestand met een teksteditor en plak je deze regel erin:

block-outside-dns

Vergeet niet om het bestand op te slaan voordat je verdergaat met de volgende stappen van deze zelfstudie.

7. Nu de configuratiebestanden zich in de juiste map bevinden zodat de applicatie ze kan detecteren, open je de OpenVPN GUI-app door te dubbelklikken op de snelkoppeling op je bureaublad.

8. Geef de app toestemming om wijzigingen aan te brengen op je apparaat, deze zijn nodig voor een VPN-verbinding.

9. De applicatie wordt gestart in het systeemvak, oftewel het gedeelte met meldingen naast de klok:

Het kan zich ook in het verborgen systeemvakgebied bevinden:

10. Klik met de rechtermuisknop op het applicatiepictogram, plaats de muisaanwijzer op een van de servers en klik op Verbinden.

11. Voer je NordVPN-gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op OK.

Je kunt je NordVPN-inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) vinden in het Nord Account-dashboard. Kopieer de inloggegevens met de knop Kopiëren aan de rechterkant.

12. Binnen een paar seconden zal de applicatie verbinding maken en het venster zal verdwijnen. Het systeemvakpictogram wordt groen en toont je verbindingsstatus wanneer je er met de muis overheen gaat:

En dat is alles. Je zou nu succesvol verbonden moeten zijn. Om de verbinding te verbreken, klik je met de rechtermuisknop op het toepassingspictogram, plaats je de muisaanwijzer op de server en klik je op Verbinding verbreken.