Uitleg over verschillende servercategorieën van NordVPN

NordVPN heeft speciale servers voor verschillende doeleinden.

Servertypen van NordVPN:

Standaardservers

Normale NordVPN-servers met de beste verbindingssnelheid: ideaal voor dagelijks gebruik. Standaardservers bieden privacy, versleutelen je internetverkeer en verbergen je persoonlijke IP-adres, ongeacht of je thuis op internet surft of openbare wifi-netwerken gebruikt.

Standaard NordVPN-servers werken heel eenvoudig. Wanneer je verbinding maakt met een VPN-server, wordt al je internetverkeer versleuteld via een bepaald VPN-protocol. Dit wordt vervolgens via je internetprovider naar een NordVPN-server verzonden. Daar wordt het verkeer gedecodeerd en vervolgens naar de bestemming gestuurd, bijvoorbeeld een webpagina of de app van een bank.

Hier is een artikel dat in detail uitlegt hoe een VPN werkt.

Verbinding maken met een standaardserver

Kies uit drie opties:

• Gebruik de optie Snel verbinden (Quick Connect) (1).
  • Selecteer een server uit de lijst Alle landen (2).
  • Klik op een pictogram op de serverkaart (3).

Double VPN

Double VPN-servers zijn gespecialiseerde beveiligings- en privacyoplossingen voor journalisten, politieke activisten, informanten en iedereen die extra voorzichtig wil zijn.

Het grootste verschil tussen Double VPN en standaardservers is dat je internetverkeer via twee VPN-servers wordt verzonden in plaats van één. Je gegevens worden ook versleuteld en je persoonlijke IP-adres wordt twee keer verborgen.

Deze extra beveiligingslaag is handig in landen met veel censuur en/of staatstoezicht.

Zo maak je verbinding met een Double VPN-server:

Een Double VPN-server gebruik je via de categorie 'Speciale servers' in de NordVPN-app. Klik daar op Double VPN. Je wordt automatisch verbonden met de snelst beschikbare server.

Wat als Double VPN niet in mijn lijst met speciale servers staat?

Als de optie Double VPN niet in de lijst met speciale servers staat, schakel je over naar het TCP- of UDP OpenVPN-protocol

Waarom lijkt mijn verbinding via Double VPN traag?

Je internetverbinding via Double VPN kan trager lijken, omdat voor het verbinden met een tweede server meer data verzonden moet worden. Daarom raden we af om Double VPN te gebruiken voor eenvoudige, dagelijkse activiteiten. Heb je nog steeds snelheidsproblemen? Hier zijn enkele tips over het sneller maken van je VPN-verbinding.

Onion over VPN

Onion Over VPN combineert de voordelen van The Onion Router (Tor) met VPN-tunneling. Het resultaat is een betere privacy, wat belangrijk is voor mensen in landen met omvangrijk staatstoezicht.

Wanneer je via een VPN-server verbinding maakt met een Onion, loopt je internetverkeer eerst via een van onze servers, daarna via het Onion-netwerk en bereikt het dan pas het internet.

Meestal heb je alleen toegang tot het Onion-netwerk met de browser The Onion Router (Tor). Met NordVPN hoef je geen speciale browser te downloaden. Open simpelweg de NordVPN-app, ga naar de categorie speciale servers en maak verbinding met een Onion Over VPN-server. Je internetverkeer wordt dan via het Onion-netwerk geleid en je hebt geen extra applicaties nodig.

Onion over VPN staat niet in mijn lijst met speciale servers

Neem in dit geval contact op met onze ondersteuning. Hoe neem ik contact op met de klantondersteuning van NordVPN?

Ik heb via de Firefox-browser geen toegang tot het Onion-netwerk.

Geen zorgen, in dit artikel staat de oplossing: Firefox opent geen .onion-websites

Dedicated IP

Deze categorie is voor onze klanten die hun eigen dedicated IP-adressen hebben gekocht.

Dedicated IP-servers functioneren als standaardservers, behalve dat alleen jij toegang hebt tot het IP-adres. Als je verbinding maakt met een ander soort server, wordt je IP-adres vervangen door het IP-adres van de server. Deze server kan door veel andere mensen gebruikt worden. Zij verbergen ook hun persoonlijke IP-adres met dat van de server. Als mensen hetzelfde IP-adres gebruiken, kan dat soms tot problemen leiden. Een dedicated IP-adres is daarvoor de oplossing.

Belangrijke voordelen van een eigen IP-adres zijn onder andere dat je VPN-blocklists omzeilt en geen CAPTCHA-verzoeken krijgt.

Dedicated IP staat niet in mijn lijst met speciale servers

Als de optie Dedicated IP niet in de lijst met speciale servers staat, schakel je over naar het TCP- of UDP OpenVPN-protocol

Ik heb een dedicated IP-adres gekocht, hoe stel ik dit in?

Dit zijn tutorials over hoe je verbinding maakt met je dedicated IP van NordVPN op verschillende platforms.

Obfuscated servers

Beperkingen op je internetgebruik en VPN-blokkades kunnen via obfuscated servers worden omzeild.

Dankzij ingewikkelde algoritmes hebben deze servers geen last van firewalls die een VPN blokkeren. Lees ons artikel voor meer informatie over obfuscated servers.

Er staan geen obfuscated servers in mijn lijst met speciale servers

Als er geen obfuscated servers in de lijst met speciale servers staan, schakel je over naar het TCP- of UDP OpenVPN-protocol.