Wat is OpenVPN?

OpenVPN is een open-source VPN-protocol dat gebruik maakt van virtueel privénetwork (VPN)-technieken om veilige site-to-site of point-to-point verbindingen tot stand te brengen.

Wat is het OpenVPN-protocol?

OpenVPN gebruikt het TLS/SSL-protocol voor sleuteluitwisseling en kan door firewalls en netwerkadresvertalers (NAT's) reizen. Het is geschreven door James Yonan en gepubliceerd onder de GNU General Public License (GPL).

Met OpenVPN kunnen peers elkaar authentiseren met een gebruikersnaam en wachtwoord, certificaten of een vooraf gedeelde geheime sleutel. Bij gebruik in een multi-client serverconfiguratie kan de server een authenticatiecertificaat starten voor elke gebruiker, met behulp van certificeringsinstantie en handtekening. Het maakt gebruik van de OpenSSL-versleutelingsbibliotheek en TLSv1/SSLv3-protocollen en heeft een aantal controle- en beveiligingsfuncties.

Welke OpenVPN-poorten gebruikt NordVPN?

Met NordVPN kun je verbinding maken via OpenVPN, zowel via TCP als UDP.

Gebruik voor OpenVPN TCP-verbindingen poort 443.
Gebruik voor OpenVPN UDP-verbindingen poort 1194.

Je kunt hier meer lezen over TCP versus UDP.

Hoe stel ik OpenVPN handmatig in met NordVPN

Je kunt op verschillende apparaten handmatig een OpenVPN-verbinding opzetten. Hier zijn de handleidingen voor verschillende besturingssystemen:

Voor Windows OpenVPNGUI
Voor macOS: Tunnelblick
Voor Linux: Terminal of Network Manager
Voor Android: OpenVPN Connect-app
Voor iOS: OpenVPN Connect-app
Voor Raspberry Pi: Terminal