Czym jest funkcja ukrywania banerów plików cookie w NordVPN?

Wprowadzenie

Ukrywanie banerów plików cookie, funkcja ochrony w czasie rzeczywistym, automatycznie usuwa powtarzające się banery cookie i wyskakujące okienka z prośbą o zgodę, które pojawiają się na niemal każdej odwiedzanej stronie. W tym artykule dowiesz się, co robi ta funkcja i jak działa. Gdy strona internetowa faktycznie potrzebuje plików cookie do prawidłowego działania, akceptuje za Ciebie niezbędne pliki cookie bez wyświetlania banera.

Wymagania

Upewnij się, że masz aktywną subskrypcję NordVPN Plus lub Ultimate i że masz zainstalowaną aplikację NordVPN na swoim urządzeniu z systemem Windows lub macOS.

Dlaczego funkcja ukrywania banerów plików cookie nie jest domyślnie włączona?

Musisz włączyć tę funkcję ręcznie, ponieważ nie aktywuje się ona automatycznie. Ukrywanie banerów plików cookie wpływa na sposób podejmowania decyzji w tej kwestii, dlatego wymaga to od Ciebie podjęcia świadomej decyzji opartej na pełnej wiedzy, w tym zrozumienia działania tej funkcji i jej ograniczeń.

Oto co zrobić

  1. Otwórz aplikację NordVPN.
  2. Kliknij ikonę tarczy znajdującą się po lewej stronie aplikacji NordVPN, aby otworzyć kartę Ochrona w czasie rzeczywistym.
  3. Otwórz Ustawienia zaawansowane, a następnie przewiń do sekcji Blokada reklam i trackerów.
  4. Włącz „Ukrywanie banerów plików cookie”, klikając przełącznik:

 

Przełącznik funkcji ukrywania banerów plików cookie włączony

 

Jak działa funkcja ukrywania banerów plików cookie?

  • Ukrywa banerów plików cookie – Gdy tylko odwiedzasz witrynę, funkcja automatycznie ukrywa wyskakujące okienko z prośbą o wyrażenie zgody, dzięki czemu nie musisz już męczyć się z kolejnymi oknami dotyczącymi plików cookie.
  • Obsługuje niezbędne pliki cookie – Gdy witryna wymaga plików cookie do prawidłowego działania, funkcja automatycznie zezwala na niezbędne pliki cookie, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji (takich jak logowanie i koszyki zakupowe).
  • Inteligentnie reaguje na każdy baner – Jeśli dostępna jest opcja „Odrzuć wszystkie”, funkcja automatycznie ją wybiera, zanim ukryje baner. Jeśli strona internetowa oferuje tylko opcję „Zaakceptuj wszystko”, funkcja po prostu ukrywa baner bez klikania żadnych przycisków.
  • Bezproblemowe korzystanie – Możesz od razu uzyskać dostęp do najważniejszych funkcji strony internetowej, bez konieczności ręcznej konfiguracji plików cookie na każdej stronie.

UWAGA: Samo ukrycie banera plików cookie nie jest równoznaczne z odrzuceniem plików cookie. W zależności od strony internetowej i Twojego regionu niektóre pliki cookie lub mechanizmy śledzenia mogą pozostać aktywne nawet wtedy, gdy funkcja nie wyświetla banera. Ta funkcja eliminuje uciążliwość powtarzających się wyskakujących okienek, ale nie gwarantuje blokowania wszystkich mechanizmów śledzenia. Ponieważ strony internetowe są tworzone w różny sposób, ta funkcja może czasami wpływać na ich wygląd lub działanie. Na przykład przewijanie może przestać działać lub niektóre przyciski mogą być niedostępne. Na niektórych stronach banery dotyczące plików cookie mogą nadal się wyświetlać. Nieustannie ulepszamy wykrywanie i kompatybilność.

Dodatkowe wskazówki

Dostępne również w innych językach:
Czy ten artykuł był pomocny?

Nadal masz problemy?

  • Czat na żywo

  • Formularz e-mail

Klikając „Napisz do nas na czacie”, wyrażasz zgodę na nasze Warunki świadczenia usług i potwierdzasz zapoznanie się z naszą Polityką prywatności. Korzystanie z czatu wymaga użycia plików cookie. Rozpoczynając czat, wyrażasz zgodę na ich stosowanie. Dowiedz się więcej w naszej Polityce plików cookie.