Forklaring av ulike NordVPN-serverkategorier

NordVPN har spesialservere som tjener ulike formål.

Typer NordVPN-servere:

Standardservere

Vanlige NordVPN-servere som tilbyr de beste tilkoblingshastighetene – ideelt for hverdagsbruk. Enten du surfer på internett hjemme eller bruker upålitelige wifi-nettverk mens du er på farten, gir standardservere deg sikkerhet og personvern ved å kryptere internettrafikken og skjule den personlige IP-adressen.

Måten NordVPN standardservere fungerer på er enkel. Når du kobler til en VPN-server, krypteres all internettrafikken via en bestemt VPN-protokoll. Den sendes deretter gjennom internettleverandøren før den når en NordVPN-server. Der dekrypteres trafikken og sendes deretter til destinasjonen – en nettside, en bankapp osv.

Her er en artikkel som forklarer hvordan et VPN fungerer i detalj.

Slik kobler du til en standardserver

Velg mellom tre alternativer:

• Bruk alternativet Hurtigkobling (Quick Connect) (1).
  • Velg en server fra listen over Alle land (All countries) (2).
  • Klikk på et ikon på serverkartet (server map) (3).

Double VPN

Double VPN-servere er spesialiserte sikkerhets- og personvernløsninger beregnet på journalister, politiske aktivister, informanter og alle som ønsker å være ekstra forsiktige.

Den viktigste fordelen som skiller Double VPN fra standardservere, er at internettrafikken sendes gjennom to VPN-servere i stedet for én, krypterer informasjonen og skjuler den personlige IP-adressen to ganger.

Det ekstra sikkerhetslaget kommer godt med når du reiser gjennom land med høy grad av sensur og/eller overvåking.

Slik kobler du til en Double VPN-server:

For å begynne å bruke Double VPN-servere må du åpne kategorien Spesialservere (Speciality servers) i NordVPN-appen og klikke på Double VPN. Deretter kobles du automatisk til den raskeste tilgjengelige serveren.

Hva gjør jeg hvis Double VPN mangler på listen over spesialservere?

Hvis du ikke ser Double VPN-alternativet i listen over spesialservere, bytter du til OpenVPN-protokollene TCP eller UDP

Hvorfor virker tilkoblingen treg når jeg bruker Double VPN?

Internettilkoblingen virker treg med Double VPN fordi overføring av internettrafikk via en annen server krever ytterligere internettressurser. Derfor anbefaler vi ikke å bruke Double VPN til enkle hverdagsaktiviteter. Hvis du fortsatt opplever hastighetsproblemer, får du noen tips til hvordan du gjør VPN-et raskere her.

Onion Over VPN

Onion Over VPN er en funksjon som kombinerer fordelene ved å bruke The Onion-ruteren (Tor) med VPN-tunnelling. Resultatet – økt grad av personvern, noe som er essensielt for folk som bor i eller passerer gjennom land med tung overvåking.

Når du er tilkoblet en Onion over VPN-server, går internettrafikken gjennom en av serverne våre, passerer gjennom Onion-nettverket og når først da internett.

Vanligvis får du kun tilgang til Onion-nettverket med The Onion-ruterens (Tor) nettleser. Med NordVPN trenger du ikke å laste ned en spesiell nettleser. Alt du trenger å gjøre, er å åpne NordVPN-appen, gå til spesialservere-kategorien og koble til en Onion Over VPN-server. Internettrafikken rutes da gjennom Onion-nettverket – ingen ekstra programmer kreves.

Onion Over VPN mangler på listen over spesialservere

Hvis dette skjer, kontakter du kundestøtte for assistanse. Hvordan kontakter jeg NordVPNs kundestøtte?

Jeg får ikke tilgang til Onion-nettverket via Firefox-nettleseren.

Du trenger ikke bekymre deg – les denne artikkelen for å finne løsningen: Firefox åpner ikke .onion-nettsteder

Egen IP

Denne kategorien er for kunder som har kjøpt egne IP-adresser

Egne IP-servere fungerer som standardservere – bortsett fra at du er den eneste personen som har tilgang til IP-adressen. Det betyr at når du kobler til en hvilken som helst annen type server, erstattes IP-adressen med serverens IP-adresse. Serveren kan brukes av mange andre, som deler serverens IP-adresse for å skjule den personlige. Å dele IP-adresse kan føre til en rekke ubehagelige ulemper, noe som løses ved å eie en egen IP-adresse.

For eksempel inkluderer noen av fordelene med å ha enetilgang til en IP-adresse muligheten til å omgå vanlige VPN-blokkeringslister, unngå CAPTCHA-forespørsler med mer.

Egen IP mangler på listen over spesialservere

Hvis du ikke ser Double VPN-alternativet i listen over spesialservere, bytter du til OpenVPN-protokollene TCP eller UDP

Jeg har kjøpt en egen IP-adresse – hvordan konfigurerer jeg den?

Her finner du veiledninger om hvordan du kobler til egen IP via NordVPN på ulike plattformer.

Skjulte servere

Tunge internettrestriksjoner og VPN-blokkeringer kan løses ved å koble til skjulte servere

Disse serverne klarer å omgå brannmurer som blokkerer VPN ved hjelp av en komplisert algoritme. For å finne mer informasjon om hvordan skjulte servere fungerer, besøker du vår egen artikkel om dette

Jeg ser ikke skjulte servere på listen over spesialservere

Hvis du ikke ser de skjulte serverne i listen over spesialservere, bytter du til OpenVPN-protokollene TCP eller UDP.