Verbinding maken met NordVPN met IKEv2/IPSec op macOS Ventura

Als je jouw macOS hebt bijgewerkt naar de nieuwste (Ventura) versie, volg je deze handleiding om een handmatige IKEv2/IPSec-verbinding in te stellen. Als je een oudere macOS-versie hebt, klik dan hier.

Handmatige verbinding instellen

1. Download eerst het NordVPN IKEv2-certificaat naar je macOS. De eenvoudigste manier is om te klikken op deze link op je macOS-apparaat.

Zodra gedownload, open het certificaat bestand in de map Downloads.
  2. Er wordt een venster Toegang tot sleutelhanger geopend. Zoek de NordVPN root CA binnen het inloggedeelte. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Info ophalen.
  3. Klik onder NordVPN Root CA op het gedeelte vertrouwen en stel de velden IP Security (IPSec) en Extensible Authentication (EAP) in op Altijd vertrouwen. Laat alle andere velden als Nooit vertrouwen. Je moet je Mac-wachtwoord invoeren om deze wijzigingen door te voeren. Zodra je klaar bent, sluit je de sleutelhanger.
  4. Klik op het Apple-logo in de rechterbovenhoek van het scherm en selecteer Systeeminstellingen....
  5. Klik in de Systeeminstellingen op Netwerk.
  6. Wanneer het tabblad Netwerk wordt geopend, klik je op het pijltje omlaag (1) in de rechterbenedenhoek (je moet beheerdersrechten hebben) en klik je vervolgens op "VPN-configuratie toevoegen" (2). Klik daarna op "IKEv2" (3).
  7. De instellingen voor de nieuwe VPN-verbinding worden nu weergegeven. Typ in de velden Server Address en Remote ID de hostnaam van de server van een NordVPN-server.

Voor deze tutorial hebben we de hostnaam van server us8374.nordvpn.com gebruikt, maar je moet verbinding maken met een server die je wordt voorgesteld op https://nordvpn.com/servers/tools/. Je vindt de hostnaam van de server boven de servertitel.
  8. Scrol omlaag naar Authenticatie en selecteer Gebruikersnaam als Authenticatiemethode in de sectie Type. Voer daarna je NordVPN-servicegebruikersnaam en -wachtwoord in. Klik op Aanmaken.

Je kunt je NordVPN-servicegegevens (gebruikersnaam en wachtwoord van de service) vinden in het dashboard van Nord Account. Kopieer de inloggegevens met de knoppen Kopiëren aan de rechterkant.

9. Na deze stappen verschijnt er een VPN-tabblad onder Netwerk in de Systeeminstellingen. Nadat je erop hebt geklikt, zie je een VPN-verbinding aanwezig. Om verbinding te maken met een VPN-server, moet je op een knop ernaast klikken.

10. Zo simpel is het! Je zou nu verbonden moeten zijn. Nadat je op VPN hebt geklikt, kun je verbinding maken met en de verbinding verbreken met een VPN in hetzelfde VPN-tabblad binnen de systeeminstellingen.

Als je verschillende servers wilt toevoegen, kun je dit ook doen via het VPN-tabblad. Om dit te doen, klik je op "VPN-configuratie toevoegen" en kies je "IKEv2", daarna volg je dezelfde stappen als voorheen.