Din IP: Ukendt · Din Status: BeskyttetUbeskyttetUkendt

Spring til hovedindholdet

Hvad er et VPN?

VPN står for virtuelt privat netværk – en tjeneste, der beskytter din internetforbindelse og dit privatliv på nettet. VPN’er skaber en krypteret tunnel til dine data, beskytter din onlineidentitet ved at skjule din IP-adresse og giver dig mulighed for at bruge offentlige wi-fi-hotspots på sikker vis.

videominiaturebillede af virtuelt privat netværk, der inviterer brugere til at klikke og få mere at vide om VPN'er.
Tips og nyheder om cybersikkerhed direkte i din indbakke

Angiv din e-mailadresse nedenfor for at abonnere på NordVPN’s nyhedsbrev.

Vi spammer dig ikke, og du kan afmelde dig når som helst.

Fordele ved VPN

Brug af VPN-apps gør dit digitale liv mere sikkert, lettere og nemmere.

VPN bruges til at opnå en sikker og privat netværksforbindelse via det offentlige internet
Global dækning via VPN-forbindelse
Virtuelt privat netværk opretter en sikker forbindelse, der beskytter dig, når du handler online
Hurtig forbindelse med fuld VPN-beskyttelse og sikkerhed

Hvorfor har du brug for et VPN?

Ingen bryder sig om at blive overvåget og sporet – heller ikke selvom de ikke har noget at skjule. Derfor er det vigtigt, at du tager beskyttelsen af dit privatliv til næste niveau. Nedenfor kan du se, hvornår du har brug for et VPN:

Når du bruger offentlig wi-fi

Når du går på nettet via Wi-Fi på en café eller i toget, er det nemt for hackere at udspionere dig og få adgang til dine data, men med et VPN er din onlinetrafik usynlig for dem.

Når du er ude at rejse

Hvis du ønsker at have adgang til dit hjemmeindhold, mens du rejser rundt i verden, så kan et VPN hjælpe. Installer NordVPN på din enhed, og gå aldrig glip af dine venners opslag på de sociale medier.

Når du surfer

Både myndigheder, marketingfolk og internetudbydere vil gerne spore og indsamle din browserhistorik, dine beskeder og andre private data. Den bedste måde at skjule disse oplysninger på? Brug et VPN, så du holder dine data for dig selv.

Når du gamer

Kan du lide at game online? Du kan glemme DDoS-angreb og begrænsning af båndbredden med NordVPN. Brug vores Meshnet-funktion til at konfigurere sikre virtuelle LAN-parties med dine venner.

Når du shopper

Undgå målrettet prissætning, falske websites og såkaldte bait and switch-angreb med et VPN. Shop på en sikker måde, vel vidende, at dine kreditkortoplysninger er beskyttet mod snushaner selv på offentlige netværk.

Når du streamer

Se dine yndlings-tv-udsendelser uden forsinkelser. NordVPN kan redde din filmaften ved at forhindre din internetudbyder i at neddrosle din forbindelse.

Hvad gør et VPN?

Et VPN omdirigerer din trafik gennem en ekstern server og krypterer den undervejs. Når du forsøger at få adgang til et website, modtager din internetudbyder normalt anmodningen og omdirigerer dig til din destination. Når du derimod forbinder til et VPN, omdirigerer det din internettrafik gennem en ekstern server, før trafikken sendes videre til din destination.

Først og fremmest skjuler et VPN dine data for snushaner – kryptering er vigtig, når du vil beskytte din internettrafik og minimere dit fodaftryk på nettet. På denne måde kan din internetudbyder ikke sælge hele din browserhistorik til den højestbydende.

Din IP (og dermed din virtuelle placering) er også skjult, og du får en ny, der tilhører den VPN-server, du er forbundet til. Dette sørger for ekstra sikkerhed og øger dit privatliv på nettet betydeligt – ingen ved, hvilken by eller hvilket land du surfer fra.

Dette er almindelige VPN-funktioner, men NordVPN har større ambitioner. Vi ønsker ikke kun at beskytte dine data, men også dine enheder. Derfor har vi udviklet Threat Protection, der beskytter dine enheder mod almindelige farer på internettet: malware i downloadede filer, webtrackere, irriterende reklamer og skadelige links. Du behøver ikke at være forbundet til en VPN-server for at bruge den – du skal blot slå den til, så beskytter den din enhed døgnet rundt.

Hvordan virker en VPN-forbindelse?

VPN fungerer ved at skabe en sikker krypteret forbindelse mellem din enhed og den eksterne server, så dine data kan flyde i hemmelighed.

Enheden opretter en sikker forbindelse til et VPN via en krypteret tunnel, der sikrer øget privatliv og sikkerhed
Enheden opretter direkte forbindelse til internetudbyderen uden yderligere kryptering eller beskyttelse af privatliv
Det er værd at finde ud af, hvordan et VPN fungerer, så du kan udnytte dets fulde potentiale. Det her er, hvad der sker bag kulisserne:
  1. Når du opretter forbindelse til en virtuel privat netværkstjeneste, bliver din klient autentificeret på en VPN-server.
  2. Serveren anvender derefter en krypteringsprotokol på alle data, du sender og modtager.
  3. VPN-tjenesten skaber en krypteret “tunnel” gennem internettet, som sikrer de data, der sendes mellem dig og din destination.
  4. VPN’et sikrer hver enkelt datapakke med en ydre indpakning, som derefter krypteres ved hjælp af dataindkapsling. Dette er kerneelementet i VPN-tunnelen, der holder dataene sikre under.
  5. Når dataene ankommer til serveren, fjernes den ydre pakke som led i en dekrypteringsproces.

Hvordan fungerer VPN-servere?

Når VPN-tunnelen er etableret, sender din enhed krypterede oplysninger (fx om det website, du ønsker at besøge) til VPN-serveren. Serveren dekrypterer oplysningerne og videresender dem til den ønskede webserver. Desuden skjules din rigtige IP-adresse, før dataene sendes. I stedet lader den som om, at du har IP-adressen på den VPN-server, du er forbundet til.

Når webserveren svarer, krypterer VPN-serveren dataene og sender dem til dig via din internetudbyder. Din VPN-klient dekrypterer dataene, så snart de når frem til din enhed.

Hvordan fungerer VPN-tunneling?

VPN-tunnelen etableres ved først at autentificere din klient på en computer, smartphone eller tablet med en VPN-server. Serveren bruger derefter en af flere krypteringsprotokoller for at sikre, at ingen kan se de oplysninger, der overføres mellem dig og din onlinedestination.

Alle data skal først opdeles i pakker, før de sendes og modtages via internettet. For at sikre, at hver datapakke forbliver sikker, pakker en VPN-tjeneste den ind i en ydre indpakning, som derefter krypteres gennem en proces, der kaldes indkapsling.

Denne ydre pakke beskytter dataene under overførslen, og dette er kerneelementet i VPN-tunnelen. Når dataene ankommer til VPN-serveren, fjernes den ydre pakke ved hjælp af en dekrypteringsproces, så dataene kan tilgås igen.

Hvilke typer VPN findes der?

Der findes mange typer VPN, men langt de fleste af dem kan inddeles i tre hovedkategorier:

et skjold, der symboliserer OpenVPN-krypteringsprotokollen, der holder dit netværk og dine enheder sikre.

Personligt VPN

De fleste VPN-tjenester til private brugere er klassificeret som personlige VPN-tjenester, herunder NordVPN. De fungerer på samme måde som VPN-tjenester med fjernadgang, men i stedet for at oprette forbindelse til et beskyttet netværk (fx din arbejdsplads) opretter du forbindelse til din VPN-udbyders servere og opnår beskyttelse og anonymitet, når du er på nettet.

IKEv2/IPSec tunnelprotokol

Site-to-site-VPN

Site-to-site-VPN’er bruges hovedsageligt af virksomheder – især store virksomheder. De giver brugere på udvalgte placeringer sikker adgang til hinandens netværk. Det er en fantastisk måde at forbinde alle kontorer og gøre det muligt for forskellige filialer at dele ressourcer og information på en sikker måde.

NordLynx VPN-teknologi

VPN med fjernadgang

Et VPN med fjernadgang (remote-access) giver brugerne mulighed for at oprette forbindelse til et fjernnetværk, normalt ved hjælp af særlig software. Hvis du på et tidspunkt har haft brug for at logge ind på dit kontornetværk, har du sandsynligvis også brugt et VPN til fjernadgang. Det gør det mere sikkert og nemmere at arbejde uden for kontoret, da medarbejderne kan få adgang til data og ressourcer hvor som helst.

VPN-krypteringsprotokoller

Hvad er et VPN med svag kryptering? Det er bare den helt sikre måde at gøre din forbindelse langsommere på. Når folk bruger et VPN, er privatlivsbeskyttelse og hastighed deres største bekymring. Forskellige typer VPN-protokoller har forskellige fordele, så de fleste VPN-udbydere tilbyder mindst to. NordVPN giver brugere mulighed for at vælge mellem OpenVPN- og NordLynx-protokoller i deres apps, og de kan også vælge IKEv2/IPSec-protokollen til manuelle konfigurationer.

en online avatar holder et skjold op, mens kode løber hen over dens visir, fri til sikkert at udforske nettet.

OpenVPN er den mest populære krypteringsprotokol, og i øjeblikket bruges den af de fleste VPN-udbydere i verden.

En af OpenVPNs største fordele er, at det er meget konfigurerbart. Det tilbyder desuden en god balance mellem hastighed og sikkerhed, eftersom du kan bruge den på både TCP- og UDP-porte. Selvom TCP-porten er en mere stabil mulighed, er UDP hurtigere, og mange brugere foretrækker den for at opnå en sømløs oplevelse i forbindelse med onlinegaming og livestreaming.

NordLynx VPN-teknologi

Hvis du leder efter både privatliv og hastighed, er NordLynx vejen frem. Det er vores standardprotokol, en unik teknisk løsning baseret på WireGuard – den hurtigste tunnelprotokol på markedet. Hvad gør WireGuard så hurtig? Hemmeligheden ligger i dens kode – alle 4.000 linjer. Sammenlign det med de titusindvis af linjer i andre VPN-protokoller, og du får et klart billede af, hvorfor den er så utroligt hurtig.

For at gøre det så sikkert som muligt har vi kombineret WireGuard med vores specialtilpassede dobbelte NAT-system. Det giver brugerne mulighed for at gøre brug af en hurtig internetforbindelse uden at gå på kompromis med deres sikkerhed.

Krypteringsprotokoller for VPN-forbindelser

L2TP/IPSec. Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) er en metode til overførsel af data fra en enhed til en anden. Da L2TP ikke tilbyder nogen form for kryptering, leveres den næsten altid sammen med Internet Protocol Security (IPSec), som forhandler de kryptografiske nøgler til at skabe et VPN-lignende miljø. Det er en meget sikker protokol, men kan være meget langsom, fordi det indkapsler data to gange.

PPTP. Det er den mest almindeligt anvendte protokol, der understøtter tusindvis af operativsystemer og enheder. Det er også nemt at sætte op, uden at det er nødvendigt at installere yderligere software. PPTP er imidlertid årtier gammel og ikke så sikker som andre protokoller, der er tilgængelige i dag.

SSTP. Secure Socket Tunneling Protocol er et passende alternativ til standardprotokoller i områder, hvor VPN’er er begrænset, fordi det kan omgå de fleste firewalls. SSTP ligner OpenVPN, men det er ejet af Microsoft, hvilket betyder, at det ikke er tilgængeligt til uafhængig revision.

IKEv2/IPSec tunnelprotokol

IKEv2 er en tunnelingprotokol, som normalt bruges sammen med IPSec til kryptering. Den kan gendanne en sikker forbindelse, når internettet falder ud, og tilpasser sig til skiftende netværk. Denne funktion kan være nyttig for smartphonebrugere, der ofte skifter mellem wi-fi i hjemmet og mobilforbindelser eller gør brug af flere hotspots.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg vælger et VPN?

en raket, der repræsenterer krypterede data, flyver gennem en hængelås og dekrypteres i processen.
Evaluering af forskellige VPN-kvaliteter

Opsætning af en VPN-forbindelse

Du kan konfigurere din NordVPN-konto på et par forskellige måder. Hav en krypteret forbindelse, uanset hvor du er, og vær en del af det stigende antal personer, der bruger VPN-beskyttelse:

en hånd, der holder en smartphone med NordVPN-logoet, hvilket indikerer, at den er beskyttet af en VPN-app.
VPN-teknologi giver mulighed for øjeblikkelig opsætning og manuel konfiguration
En mulighed for at konfigurere VPN-forbindelsen på routeren

Ofte stillede spørgsmål om VPN

Sidst opdateret 13. juni 2022